Een Oekraïense troetelkip

Wat mensen al niet doen om mee te liften op het succes van anderen - en het werkt ook nog.

HARMEN VAN DIJK

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: harmenvandijk@trouw.nl

Iedere ster wordt geplaagd door mensen die een slaatje willen slaan uit hun beroemdheid - verre familieleden die om geld vragen, jeugdvrienden die smeuïge foto's verkopen aan de roddelbladen, of gewoon wildvreemden die hun 15 minuten in de spotlights opeisen.

Actrice Mila Kunis - u kunt haar kennen van 'Black Swan' - kan erover meepraten. Ze heeft een stalker die keer op keer weet te ontsnappen uit zijn gesloten inrichting en een zelfbenoemde jeugdvriendin die een schadevergoeding van 5000 dollar eiste omdat Mila haar lievelingskip zoekgemaakt zou hebben. Heus, het dreigde een officiële rechtszaak te worden.

Voor dit bizarre verhaal moeten we naar Oekraïne, in de tijd dat het nog een Sovjetrepubliek was. Mila, geboren in 1983, woonde met haar ouders en haar broer in het dorpje Chernivtsi. Kristina Karo beweert dat Mila regelmatig bij haar kwam spelen, op de kippenboerderij van haar ouders. Op een kwade dag was Kristina's troetelkip verdwenen en Mila bekende schuld. Ze zou harteloos hebben gezegd: 'Dan neem je toch een andere? Kippen genoeg hier.' De emotionele schade die Kristina toen heeft opgelopen, wil ze nu verhalen op de ster.

Allemaal onzin en aandachttrekkerij natuurlijk - al was het alleen maar omdat Kristina in een dorp 400 kilometer verderop geboren werd en nog een baby was toen de familie Kunis verhuisde naar de Verenigde Staten - we schrijven 1991, de Sovjet-Unie was inmiddels uiteengevallen. Kristina arriveerde pas onlangs in de VS en nu wil ze alles wat Mila al heeft: de roem, de rijkdom, het succes. En snel een beetje.

Mila maakte in Los Angeles de dromen waar die haar ouders gehad moeten hebben toen ze emigreerden. Ze leerde in no time accentloos Engels spreken, ging naar een toneelschool en had een jaar later al een rolletje te pakken in een Barbie-commercial. Ze elleboogde behendig Hollywood binnen: op haar veertiende kreeg ze een rol in de comedyserie 'That 70's Show'. Je moest weliswaar 18 zijn om te mogen auditeren, maar Mila loog succesvol over haar leeftijd. Ze kreeg een relatie met ex-kindster Macauly Culkin, wereldberoemd van de 'Home alone'-films. Toen zijn carrière bergafwaarts ging, en de hare in tegengestelde richting, ging ze op zoek naar een ander. Het werd Ashton Kutcher, die grappig genoeg haar vriendje had gespeeld in 'That 70's Show'. Ook zijn ster was rijzende, niet in de laatste plaats door zijn relatie met de zestien jaar oudere actrice Demi Moore. Ook hij was toe aan een frisse start. Mila en Ashton vormen sinds drie jaar een typisch Hollywoods koningskoppel. Vorig jaar kregen ze een baby, hun geluk is compleet.

Kristina Karo probeerde intussen als zangeres voet aan de grond te krijgen in de showbizz - zonder enig succes. Totdat ze over die kip begon. Haar nogal bizarre verschijning - cowboyhoed met panterprint, nephaar, opgespoten lippen - was opeens op alle showbizzsites te zien en haar liedjes werden opeens wel beluisterd.

Mila en Ashton droegen hun steentje bij aan haar bekendheid. In plaats van de hele zaak dood te zwijgen, wat makkelijk had gekund, maakten ze er een vrolijk filmpje over, waarin ze de draak staken met Kristina. Die als dank besloot de rechtszaak af te gelasten. Ze heeft immers wat ze wil; u kent haar nu ook.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden