Een ode aan drie grote vrouwen: Adèle, Conny en Jasperina

BIANCA BARTELS

Ciske de Rat

In het musicalaanbod komend seizoen wemelt het van de voorstellingen die hun succes al ruimschoots hebben bewezen zoals 'Hair', 'The Lion King' en 'A Chorus Line'. Ook 'Ciske de Rat' komt terug, een topper van Nederlandse bodem uit 2007, gebaseerd op de trilogie van Piet Bakker. En dat is niet verkeerd, want het aangrijpende verhaal over de kleine schooier met zijn grote mond en zijn gouden hart kent prachtige muziek van Henny Vrienten, én natuurlijk de filmhit 'Ik voel me zo verdomd alleen'. Danny de Munk kruipt voor de allerlaatste keer in de rol van zijn leven: de volwassen Cis. Opvallend: oud-politicus Boris van der Ham speelt kinderinspecteur Muysken.

Fifa Blatter

Voetbal op het toneel? Ja. Of nou, nee, geen voetbal, maar wel een voorstelling over de corruptieschandalen rond de wereldvoetbalorganisatie Fifa, waar Sepp Blatter jarenlang aan het hoofd stond. Tom de Ket, bekend van onder meer zijn kritische voorstellingen over het bedrijfs- en bankwezen schrijft het script en regisseert. Zachtaardig zal het er dus niet aan toe gaan.

De grote drie

Met 'De grote drie' werden altijd de drie grote mannelijke naoorlogse cabaretiers bedoeld: Wim Kan, Wim Sonneveld en Toon Hermans. In deze voorstelling draait het om hun drie vrouwelijke equivalenten: Adèle Bloemendaal, Conny Stuart en Jasperina de Jong. In een fictief verhaal worden zij gedwongen om samen op het toneel te staan. Met hun uiteenlopende karakters belooft dat nogal wat wrijvingen op te leveren, en dus (komisch) drama. Voeg dat samen met hun rijke liedjesrepertoire, en het kan een bijzondere voorstelling worden. Niet in het minst door de sterke actrices: Ellen Pieters (Adèle), Frédérique Sluyterman van Loo (Conny) en Hanneke Drenth (Jasperina).

Whatskeburt, de musical

Volgens de makers van dit 'anarchistische hiphopsprookje met de taal, humor en muziek van 'De Jeugd van Tegenwoordig' moet je bij deze voorstelling alles vergeten wat je denkt te weten over theater en over musical in het bijzonder. Ze beloven een knettergekke theatertrip te maken. Een mix van Monty Python, de Muppets, South Park, The Wizard of Oz en de tegendraadse hits van De Jeugd van Tegenwoordig.

De Marathon

Vier Rotterdamse garagemonteurs die hun dagen slijten met bier, broodjes bal en sigaretten gaan een heuse marathon lopen om 'hun' garage van het faillissement te redden. De ontroerende filmhit van 2012 over vier underdogs is omgetoverd tot theaterversie - wat niet eenvoudig geweest zal zijn. Thomas Acda schreef er nieuwe liedjes bij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden