Een Nokia is niet langer toonaangevend en sexy

Finse mobieltje was in jaren negentig trots van de natie maar werd ingehaald door iPhone en Samsung

Amerikanen kunnen informeel zijn. Er zijn Canadezen die er ook wat van kunnen. Neem Stephen Elop, bestuurder bij Microsoft. Woensdag informeerde hij zijn ondergeschikten per e-mail over de aanstaande reorganisatie bij het bedrijfsonderdeel dat zich bezighoudt met mobiele telefonie. 12.500 mensen verliezen hun baan, van wie 1100 in Finland. Elop begon zijn mail met de aanhef: 'Hello there'.

Bijna even informeel was Microsoft-topman Satya Nadella die op dezelfde dag zijn personeel, ook per e-mail, meedeelde dat er in totaal 18.000 banen bij Microsoft worden geschrapt binnen een jaar. Nadella liet een aanhef achterwege, maar ondertekende met Satya.

Vooral in Finland zijn de mails van Satya en Stephen hard aangekomen. Vorig jaar kocht Microsoft voor 5,4 miljard euro de kwakkelende mobiele-telefoonpoot van Nokia. Steve Ballmer, Satya's voorganger liet toen doorschemeren dat het Finse personeel weinig te vrezen had. Inmiddels kan Finland zich opmaken voor de zoveelste ontslagronde bij de fabrikant van mobiele telefoons die ooit de trots van de natie was.

Nokia begint zijn opmars in de tweede helft van de jaren negentig. In 1998 haalt het een omzet van 13 miljard euro en werken er ruim 55.000 mensen. Tien jaar later is het personeelsbestand meer dan verdubbeld en is de omzet bijna verviervoudigd: meer dan 50 miljard. Nokia is met afstand de succesvolste producent van mobiele telefoons in de wereld: in 2008 zijn bijna 4 op de 10 mobieltjes die worden verkocht van Nokia.

Nokia heeft dan bijna 126.000 mensen in dienst, van wie ruim 23.000 in Finland. Vooral dankzij Nokia krijgt Finland de status van een vernieuwend, technisch vooraanstaand land. Onderwijsdeskundigen reizen naar Helsinki en Tampere om te kijken waarom het land toch zo innovatief is.

De status van Nokia blijkt ook uit de (neven)functies van Jorma Ollila die van 1999 tot medio 2006 bestuursvoorzitter is. In 2000 treedt hij toe tot de raad van commissarissen van Ford. In 2006 wordt hij benoemd als chairman (zeg maar: president-commissaris) van Royal Dutch Shell. Dan ben je iemand.

In 2009 treedt het verval in. Nokia levert tien miljard aan omzet in en de winst verschrompelt tot minder dan een miljard euro. De crisis, natuurlijk. Maar niet alleen dat. In 2007 heeft Apple de iPhone geïntroduceerd en na enige aanvangsscepsis slaat het toestel aan om vervolgens de wereld te veroveren.

In 2011 is Nokia nog altijd de grootste producent van mobieltjes ter wereld. Maar de landen waar Nokia zijn meeste omzet haalt, zijn China, India, Brazilië en Rusland. In de VS, Groot-Brittannië en Duitsland zijn de verkopen drastisch gedaald. Het rijke westen kiest voor de smartphone. Nokia is niet langer toonaangevend, vernieuwend en sexy. Dat is Apple, en later Samsung.

In 2011 lijdt Nokia een verlies van ruim een miljard euro en in 2012 van ruim 3 miljard. De omzet bedraagt nog maar 30 miljard. Het voormalige succesbedrijf moet personeel afstoten. In 2012 werken er nog 11.767 mensen in Finland, tegen ruim 23.000 in 2008. Wat omzet betreft, is de netwerkpoot, die onder meer telefooncentrales bouwt, bijna net zo groot als de tak die mobiele telefoons maakt.

Medio 2013 koopt Microsoft de mobiele telefoons van Nokia. De netwerktak gaat zelfstandig verder onder de naam Nokia Solutions and Networks. Jaren heeft dit onderdeel verlies geleden en er is hard gesaneerd - ook in Finland. Volgens de website van het bedrijf, dat Nokia Networks werd gedoopt, zijn er nog 48.000 mensen in dienst, van wie ruim 5000 in Finland. Voeg dat aantal bij de 3600 werknemers die na Stephens en Satya's reorganisatie overblijven bij de mobiele-telefonie van Microsoft en je komt uit op 8600 werknemers. In zeven jaar tijd zijn er in Finland zo'n 15.000 banen verloren gegaan in de mobiele telefonie. Misschien is Hello there dan niet de juiste aanhef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden