Een nog ongelukkiger kerkelijk etiket

Een kerkelijk werker is - zal menigeen denken - iemand die in de kerk werkt. Een diaken of een dominee bijvoorbeeld. Maar in de PKN is de term gereserveerd voor een theoloog die niet, zoals dominees, academisch gevormd is, maar een hbo-opleiding heeft gevolgd.

In tientallen gemeenten die geen academicus kunnen betalen, functioneren deze kerkelijk werkers als gehandicapte vervangers. Gehandicapt, omdat ze bijvoorbeeld wel preken mogen, maar niet dopen of het avondmaal bedienen. (Dat vergt blijkbaar kennis van Grieks en Hebreeuws, hebben snaakse critici gezegd, niet helemáál zonder reden.)

Daar komt nu, onder bepaalde voorwaarden, verandering in en hetzelfde geldt voor de benaming van de hbo-theologen. Na vijfmaal over de kwestie vergaderd te hebben heeft de synode besloten de ietwat ongelukkige kwalificatie kerkelijk werker te vervangen door het nog ongelukkiger etiket ouderling-kerkelijk werker. Een mondvol, die vermoedelijk gecomprimeerd wordt tot OKW, althans door wie geen last meer hebben van de associatie met Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen of Oberkommando der Wehrmacht.

Verworpen is het heldere alternatief predikant-vicaris('plaatsvervanger'). De reden: dat zou 'uitholling van het ambt' betekenen.

Mij is ooit bijgebracht dat in een kerk iedereen een ambt heeft, ook alle gewone gelovigen. Maar voor de fans van OKW staat de dominee blijkbaar op een zo hoog voetstuk dat hét ambt alleen naar hem kan verwijzen, en voor sommigen zelfs niet naar haar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden