Een nieuwe schok

De enquêtecommissie-Van Traa bracht twee maanden terug een schokkend rapport uit over hoe het toegaat op de vloer van onze rechtsstaat. Het rijksrechercherapport over de gang van zaken bij de criminele inlichtingendienst Kennemerland voegt daar geen wezenlijk nieuwe informatie aan toe. Er komen wel enkele ernstige nieuwe feiten naar voren die het beeld van de crisis in de opsporing, die de commissie-Van Traa signaleerde, zeer pregnant inkleuren. Dat levert opnieuw een schok op.

Er zal heel wat nodig zijn om de crisis te boven te komen en het vertrouwen van de burgers in het opsporingsapparaat te herstellen. Dat vertrouwen is niet terug met het snellen van de koppen van een aantal verantwoordelijke bestuurders en functionarissen. Dat neemt niet weg dat met beide rapporten in de hand de vraag over consequenties in de personele sfeer onder ogen moet worden gezien. Waar zo opzichtig is gefaald, behoren degenen die verantwoordelijkheid hebben gedragen te worden aangepakt.

Terecht wordt tegen de twee CID-rechercheurs Langendoen en Van Vondel strafvervolging ingesteld. Zij zijn hun boekje zo ver te buiten gegaan dat de rijksrecherche strafbare feiten heeft vastgesteld. Daaruit alleen al volgt dat degenen onder wier verantwoordelijkheid het zo ver heeft kunnen komen niet buiten schot kunnen blijven.

Het is evenwel oppassen geblazen nu eenzijdig naar de gang van zaken in het Haarlemse te kijken, ook al is het daar juist zwaar uit de hand gelopen. In sommige reacties is de teneur waarneembaar de gang van zaken bij de CID Kennemerland als een incident te zien. Als daar nu maar enkele gepaste maatregelen worden genomen, c.q. koppen worden gesneld, kunnen we overgaan tot de orde van de dag. Was het maar zo eenvoudig.

De enquêtecommissie heeft als gouden regel voor het opsporingsapparaat geformuleerd 'geen bevoegdheid zonder veranwoordelijkheid, geen verantwoordelijkheid zonder verantwoording'. Daaraan schortte het zeker ook in Haarlem, zoals de rijksrecherche opnieuw vaststelt, maar niet alleen daar.

Met andere woorden, het is wel mogelijk de Haarlemse politiecommissaris Straver en hoofdofficier van justitie De Beaufort hard aan te pakken - en gezien de ernst van hun falen moet dat misschien ook wel gebeuren -, maar daarmee zijn we er niet. Daarom mogen de komende debatten zich niet tot die vraag verengen. Dat is wat anders dan er voor weg lopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden