Een nieuwe regering zit er voor Italië voorlopig niet in

Ex-komiek Beppe Grillo weigert samenwerking met Bersani

De 945 pas gekozen leden van het Italiaanse parlement hebben gisteren hun eerste zitting gehouden, middenin de politieke impasse die na de landelijke verkiezingen is ontstaan. Bij de stembusgang van 24 en 25 februari wist geen enkele partij of politiek blok een meerderheid in zowel de Kamer van Afgevaardigden als de Senaat te halen. De politieke verdeeldheid is nu nog steeds groot. Er is geen zicht op de formatie van een regering die stabiel genoeg is om het land te hervormen en de economie weer aan de praat te krijgen.

De verkiezingen leverden een heel lastige situatie op. Het centrum-linkse blok van Pier Luigi Bersani werd het grootst, maar is niet groot genoeg om alleen te kunnen regeren. Bersani moet dus een coalitie vormen. En dat blijkt onmogelijk. De centrum-linkse leider heeft de afgelopen weken geprobeerd om een akkoord te bereiken met de Vijfsterrenbeweging van ex-komiek Beppe Grillo, die 163 zetels heeft. Bersani heeft voorgesteld om samen te regeren, op basis van een achtpuntenplan. Maar Grillo, die zelf geen parlementslid is en zijn partij vanuit woonplaats Genua bestuurt, heeft iedere vorm van samenwerking geweigerd. Toen bleek dat sommige van zijn parlementsleden wel iets voelden voor een regering met de sociaal-democraten, dreigde Grillo met opstappen: "Als de fracties van de Vijfsterrenbeweging hun vertrouwen geven aan degenen die Italië te gronde hebben gericht, trek ik me terug."

Een regering Bersani-Grillo zit er dus niet in. Bersani zelf weigert te regeren met de centrum-rechtse partij van zijn politieke aartsvijand Silvio Berlusconi. En de partij van demissionair premier Mario Monti is te klein om doorslaggevend te zijn. Verder is een minderheidsregering van de sociaal-democraten een optie waar maar weinigen voor voelen. De politici zitten in een totale impasse. Dat maakt het steeds waarschijnlijker dat er over een maand of twee nieuwe verkiezingen worden gehouden.

Dat vooruitzicht zorgt nu al voor een splitsing binnen Bersani's Democratische Partij. Matteo Renzi, die een stuk jonger en gematigder is dan Bersani, wil in dat geval proberen partijleider te worden en als kandidaat-premier de verkiezingen in te gaan. De ambitieuze burgemeester van Florence denkt dat centrum-links met hem als voorman dan een grotere overwinning kan halen, en het land vijf jaar kan besturen.

Maar zo ver is het nog niet. Eerst moeten de partijen de voorzitters van beide Kamers kiezen. Dat zelfs dát gisteren niet lukte, onderstreept de politieke patstelling. Zolang de twee voorzitters niet zijn gekozen, kan president Giorgio Napolitano niet aan de slag met de formatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden