Een nieuwe kleur in de muziek

Vijf dames, een gezonde dosis fanatisme en muziek van Scarlatti tot pop: Wishful Singing.

Zeker, ze gaan wel eens met z'n vijven uit eten, en een bezoek aan de sauna kwam er ook al van. Voor het overige zijn de neuzen van de Nederlandse zangeressen voornamelijk gericht op hun muzikale baby: de a-capellagroep Wishful Singing.

De dames, alle vijf rond de dertig, kennen elkaar uit het Nationaal Jeugdkoor. Aan verscheidene Nederlandse conservatoria kregen ze een klassieke opleiding en ze zingen het liefst repertoire van nul tot nu, inclusief popliedjes. Een dikke zes jaar geleden besloten de vriendinnen tot een zeilvakantie op de Friese meren. Alleen, het wilde maar niet gaan waaien. Marjolein Verburg, mezzosopraan in het ensemble: "We zaten in een hittegolf en dobberden wat rond. Op een gegeven moment ben je wel uitgepraat als je dag na dag zonder wind zit en een slap touw in je handen hebt." Uitgepraat, maar niet uitgezongen. Melodie en ritme schiepen een band, en Wishful Singing was geboren. "We zijn per ongeluk een ensemble geworden."

Een van de cd's die op de zeilboot in de bagage zaten, was van de vermaarde King's Singers. "Als we hen toch eens konden ontmoeten", werd er gemijmerd op het kabbelende water. Een paar jaar later was het zover, en kregen ze op het festival van Schleswig-Holstein de gelegenheid uitgebreid met de zangers te schaven aan muziek en techniek. Verburg: "De mannengroep vormt een icoon met een enorme traditie. Het zou mooi zijn als Wishful Singing over twintig jaar ook zoiets vertegenwoordigt. Dat je bij een a-capellavrouwenensemble meteen denkt aan Wishful Singing."

Veeleisendheid en fanatisme hebben ze geërfd uit hun tijd bij het jeugdkoor. Tijdens repetities bereiden ze zich tot in de puntjes voor op een concert. "Maar je moet open blijven staan voor wat zich aandient op het podium", volgens sopraan Maria Goetze. "Er kan magie ontstaan bij een concert omdat je bijvoorbeeld alle vijf een korte pauze maakt die je niet had afgesproken. Als we in het vuur van de strijd even niet spatgelijk zingen, maar wel de muziek optimaal tot leven wekken, is die technische imperfectie geen enkel probleem. Perfect kan saai zijn! Doordat we zonder dirigent zingen, dwingen we onszelf de puls en de verschillende ritmes van binnen te voelen. Dat is een heel grote uitdaging, waardoor je dieper in de muziek doordringt dan wanneer je met een dirigent als tussenpersoon te maken hebt."

Sopraan Anne-Christine Wemekamp: "Al bij het inademen voelen we samen wat het tempo is van een stuk. Onzichtbare lijntjes verbinden ons met elkaar. Bovendien is het contact met het publiek directer zonder dirigent."

Verburg: "We werken af en toe met een regisseur aan een podiumopstelling bij een bepaald programma. Vanuit de muziek zoeken we naar de positionering. De uitstraling is een deel van ons concept."

Vandaar ook de blauwe kleding- accenten? Wemekamp: "Dat is ons handelsmerk geworden, een kleur waar we alle vijf iets mee hebben. We willen vrouwelijke kleding, niet tuttig, wel hip. Onze kledingadviseuse is ook heel duidelijk: 'Wie heeft ooit bedacht dat je altijd maar zwart aan moet op het podium?!' Verburg: "Onze eerste cd heette 'New blue'. We hopen ook echt een nieuwe kleur aan te brengen in de muziekwereld. Een nieuw geluid."

De komende Nederlandse concerten van het ensemble dragen de titel 'Something old, something new...', met muziek uit de dertiende eeuw, maar ook 'Time piece' uit 1972 van Paul Patterson en 'Opzij, opzij, opzij', dat we kennen van Herman van Veen. Precies waar de dames naar streven: een breed repertoire.

Hoe zoeken ze de stukken uit? Wemekamp: "Een compositie werkt voor ons als er voldoende afwisseling in zit. Soms weet je meteen van een stuk: dit heeft de x-factor. Kwaliteit, schoonheid en humor, daar komt het zo'n beetje op neer. En afwisseling van muziekstijlen is voor het publiek erg leuk. Het ene moment kun je achterover leunen en genieten van de samenklanken, en het andere moment zit je op het puntje van je stoel omdat we iets geks doen met onze stem. Je moet de luisteraars boeien met de ene verrassing na de andere."

Verburg: "Het publiek moet denken: Wow! Wat gaaf! Wat komt er nu? En nu? Op die manier inspireren de toehoorders ons om er een schepje bovenop te doen."

Het gaat goed met het dameskwintet, dat niet alleen zaalconcerten, maar ook workshops en educatieprojecten verzorgt. Sinds kort hebben de zangeressen een zakelijk manager en is de organisatorische last van hun schouders gevallen. Alle concentratie kan nu naar de muziek gaan. De afgelopen jaren konden ze prijzen op verschillende binnen- en buitenlandse festivals bijschrijven op hun cv. Ook de King's Singers lieten zich niet onbetuigd en schoven het vijftal in de stal van een Duitse impresario. Concerten bij de oosterburen volgden. De Japanse tournee afgelopen zomer was een succes, en de Londense première van Wishful Singing zal in juli plaatsvinden. Een tweede cd is in aantocht.

De vrouwen praten sprankelend over hun vak, en over elkaar. Is het dan altijd koek en ei in het ensemble? Verburg: "Nee, hoor. We hebben goede antennes, dat maakt het best lastig. Soms zou je willen dat je wat stoïcijnser te werk kon gaan en niet alle signalen en kleine spanningen waarneemt die rondgaan. Onze relatie heeft een gezonde basis. Van tijd tot tijd knalt het flink. Maar op de momenten dat het moet, zijn we er voor elkaar. Op het podium kunnen we elkaar blind vertrouwen." Goetze: "Zonder wrijving geen glans!"

Wishful Singing bestaat uit Anne-Christine Wemekamp (eerste sopraan), Maria Goetze (tweede sopraan), Marjolein Verburg (mezzosopraan), Annemiek van der Ven (eerste alt) en Marjolein Stots (tweede alt). Concerten 'Something old, something new...': 26/2 Havelte en 7/4 Haarlem. 'Something old, something new...' is een theatraal concert met muziek van oude meesters als Alessandro Scarlatti en Thomas Morley, nieuw gecomponeerde werken en enkele onverwachte popklassiekers in een nieuw jasje. Een programma over rust en haast, mooie herinneringen en dreigende voorspellingen, devotie en aardse genoegens, trouw en verloren liefdes.

Info: www.wishfulsinging.nl

Theatraal concert

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden