Een nieuwe klassieker,

Het idee voor de verkiezing van de 'nieuwe Nederlandse designklassieker' is afkomstig van galerie Yksi in Eindhoven. Als ontwerperscollectief en designgalerie, vond Yksi dat het Nederlands design extra aandacht kan gebruiken.

Eduard Sweep, Leonne Cuppen en Kees Heurkens van Yksi, die al jaren met de meest uiteenlopende voorbeelden van meubeldesign geconfronteerd worden en zelf ook ontwerpen, bedachten de 'Stoelendans', waarvoor circa 50 geselecteerde Nederlandse designers en bedrijven hun favoriete eigen ontwerp konden insturen. Het werd een diverse collectie, met zelf geproduceerde meubels zoals de Poedel stoel (Miriam van der Lubbe) en de met koeienhuid overtrokken Cow (Niels van Eijk), industrieel geproduceerde stoelen van Gerard van den Berg, Leolux en Jan des Bouvrie, en techno-experimenten zoals Marcel Wanders' Knotted Chair.

De Divina van ontwerper Jacco Bregonje bleek echter de favoriet van de 750 designliefhebbers die hun stem uitbrachten. De 'nieuwe Nederlandse designklassieker' is een 'lekker ding' , met vloeiende vormen en geheel van kunststof. Het ontwerp begint met een eenvoudig, welgevormd kuipje en eindigt in een zwierige armbeweging. Het wekt wel verbazing dat juist deze stoel de favoriet is. De Divina werd pas in april 2003 op de meubelbeurs in Milaan voor het eerst gepresenteerd en is in Nederland moeilijk verkrijgbaar omdat het een zeer vers ontwerp is. Daar zal nu wel spoedig verandering in komen.

De Divina werd eerst gestoffeerd uitgevoerd. Later volgde de kunststof uitvoering waarbij de organische vormgeving pas goed tot zijn recht komt. De stoel is gemaakt met de rotatie giettechniek, waarvoor koudhardende kunststoffen worden gebruikt. De techniek maakt het mogelijk om grote holle producten met extreme vormen uit één stuk te maken. Divina is verkrijgbaar in veel kleuren en door en door gekleurd, waardoor ze niet verkleurt in het zonlicht.

Ontwerper Jacco Bregonje (1964) studeerde aan de academie in Maastricht en aan de Design Academy in Eindhoven, waarna hij naar Italië vertrok. Daar werkte hij enige jaren bij de Italiaanse tak van Whirlpool Europa aan een innovatief researchproject op het gebied van magnetrons. Sinds 2001 heeft hij een eigen ontwerpstudio in Sesto Calende aan het Lago Maggiore.

Om van Bregonjes Divina een échte klassieker te maken, bedachten ze bij Yksi, moet er ook een miniatuur van komen. Veel beroemde stoelontwerpen zijn al in verkleinde vorm vereeuwigd door het Zwitserse bedrijf Vitra. Ze zijn onder andere bij de Bijenkorf te zien. De collectie van Vitra omvat meer dan 200 exemplaren. Maar daaronder bevinden zich slechts vijf Nederlandse voorbeelden. Daarvan zijn er nog eens vier historische ontwerpen, van Gerrit Rietveld en Mart Stam. Slechts één hedendaagse Nederlandse stoel mocht in deze top of the tops-selectie doordringen, Marcel Wanders' Knotted Chair uit 1996. In de hoop er nog een Nederlandse stoel aan toe te voegen, stuurde de galerie uit Eindhoven een boekje met alle stoelen uit de 'Stoelendans' naar Vitra, met de vraag of het bedrijf geïnteresseerd zou zijn om de door het Nederlandse publiek gekozen 'nieuwe Nederlandse designklassieker' als miniatuur in de collectie op te nemen. Of het zover komt, heeft het bedrijf nog niet besloten, maar in elk geval kwam Hanna Leesten van Vitra Nederland de prijs gisteren uitreiken aan Jacco Bregonje.

Wie de Vitra miniaturen bekijkt zal overigens snel tot de conclusie komen dat een design-klassieker niet per se een comfortabel meubel hoeft te zijn. De vraag klassieker of niet lijkt meer te maken te hebben met hun beeldwerking dan met hun functie. De stoel als sculpturaal object, waarbij alle functies van het meubel (zitten, leunen, stabiliteit) weliswaar aanwezig zijn, lijkt belangrijker dan de vraag of je er wel lekker in zitten kunt. Daarnaast hebben veel designklassiekers een voorbeeldfunctie omdat ze technologisch of conceptueel een stap vooruit betekenden.

Marcel Wanders' Knotted Chair is een zeer fotogeniek model dat in vele glossy's figureert. Maar zelden zie je iemand zitten op deze ikonen -daar lijken ze niet voor gemaakt te zijn. Vitra buigt zich nu over de vraag of Jacco Bregonje's 'Godin' deze eigenschappen ook heeft en sterk genoeg zal blijken voor de miniatuurcollectie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden