Een nieuwe identiteit voor moordenaars James Bulger

Acht jaar geleden, in 1993, vermoordden twee Britse jongetjes, Jon Venables (10) en Robert Thomson (11), op gruwelijke wijze de tweejarige peuter James Bulger. De natie was geschokt, heel Engeland kende het tweetal. Hoe zij er nu uit zien weet bijna niemand, en de rechter wil dat ook zou houden als de twee later dit jaar vrijkomen.

Dame Elizabeth Butler-Sloss bepaalde deze week dat de twee, nu achttienjarigen, een nieuwe identiteit krijgen. Die moet geheim blijven, er mag niets over de twee worden gepubliceerd. De vraag hoe effectief zo'n maatregel kan zijn, werd vorig jaar november al gesteld toen de kwestie van hun vrijlating aan de orde kwam.

Bill Norris, mede-directeur van een vereniging voor media-ethiek, gelooft dat de twee niet veilig zijn voor de pers. ,,Kranten zullen geld betalen voor informatie, en dan blijft niets geheim'', verklaarde hij tegenover de BBC. Bovendien geldt het publicatieverbod alleen voor de media in Engeland en Wales. De Schotse en Noord-Ierse pers kunnen vrijelijk over de twee berichten, net als buitenlandse kranten, en via het internet is de informatie zo verspreid over heel Groot-Brittannië.

Hoe moeilijk het is mensen met een nieuwe identiteit te beschermen, en hoe volhardend journalisten zijn, blijkt bijvoorbeeld uit de zaak-Mary Bell. Dat meisje ging in 1968 achter de tralies omdat zij op elfjarige leeftijd twee kinderen had vermoord. Acht jaar na haar vrijlating werd ze ontdekt door de media. Haar moeder dwong een verbod op verdere publicaties af; anders zou van haar verdere leven niets terechtkomen.

De Ira-informant Martin McGartland zag in '97 zijn nieuwe identiteit opgeblazen toen hij werd aangehouden na een verkeersovertreding. Bij het maken van zijn nieuwe verleden was een foutje gemaakt: zijn rijbewijs klopte niet. Hij kreeg weer een andere ik, maar raakte niettemin zwaargewond bij een beschieting een jaar later.

Experts waarschuwen dat de twee jongens een moeilijke tijd tegemoet gaan. Zij zullen alle contacten met hun ouders en naaste verwanten een tijdlang moeten verbreken om ontdekking te vermijden.

Het is overigens nog niet zeker dat de regeling doorgaat: een aantal kranten, onder meer Sunday People, gaat in beroep omdat het vonnis de persvrijheid zou aantasten. De moeder van James Bulger is het daar van harte mee eens. ,,Wij leven ons hele leven na de moord in een hel. Dat die twee als kind werden beschermd, begrijp ik, maar waarom zou hen als volwassenen niets mogen worden nagedragen.'' Rechter Butler-Sloss besloot tot bescherming onder meer omdat de vader van James, Ralph Bulger, heeft aangekondigd de twee aan de schandpaal te nagelen als ze vrij zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden