Een nieuwe Groene partij beginnen

Kan GroenLinks zichzelf maar beter opheffen? Aan de reacties van GroenLinks-stemmers af te lezen, is er weinig hoop meer. De één hield al zijn contributie in uit protest; de ander deed op weg naar de kerk de opzegbrief in de bus.

Opgezegd
Sinds vrijdagavond ben ik lid af. Ik heb het nog lang volgehouden, vind ik zelf. Heb mijn contributie de laatste keer voor een deel ingehouden vanwege het gedoe rond Dibi. Op 12 september met pijn in het hart níet op mijn eigen partij gestemd - ik kon het gewoon niet. Te veel gedoe, geruzie en slecht management. De druppel was vrijdag de mail van Bram van Ojik, onpersoonlijk en afstandelijk, nadat ik zelf een uitgebreide analyse had verstuurd aan ex-voorzitter Heleen Weening. GroenLinks weet zijn leden niet meer te bereiken. Het programma was op 12 september bijna perfect, maar de partij niet meer. Ik zie maar één weg voorwaarts, en dat is een echt groene partij. Opnieuw beginnen met een duurzaamheidspartij is het enige. Om te doen wat gedaan moet worden in deze tijd van klimaatcrisis, voedselproblematiek en non-circulaire economie.

Floris Mokveld Roermond

GL is nodig voor het land
Hoet moet het zonder GroenLinks? De partij die als enige consequent opkomt voor van alles dat weinig of geen stem heeft, ook in een democratie: minderheden, asielzoekers, kinderen, de natuur, toekomstige generaties, bedreigde diersoorten. Duurzaamheid is alleen mogelijk als kiezers niet stemmen vanuit eigenbelang op korte termijn. Nederland gaat GL nog hard nodig hebben.

Christiaan Roorda Den Bosch

Opzegbrief
GroenLinks heeft geen toekomst meer. Zondag heb ik (op weg naar de kerk) mijn opzegbrief bij het landelijk bureau in de bus gedaan. Al sinds het besluit over Kunduz vraag ik me af: blijf ik nog? Maar ja, vanaf het begin was het al geen pacifistische partij. GL schurkt al jaren dicht tegen D66 aan, de partij is niet links meer. Heel even heb ik gedacht dat het nog wat kon worden: toen Jolande Sap het etiket 'liberaal' naar de prullenbak verwees. Maar nu is het laatste sprankje hoop weg. Als SP en Partij voor de Dieren nu samengaan, kan er misschien een nieuw GroenLinks ontstaan (wel stoppen met dat gezeur over rituele slacht, in een land waar dieren levenslang dieronterend mogen worden gehouden).

Gea Zijlstra Utrecht

Ga de natuur in
Een beetje moe word ik van die discussies over het bestaansrecht. Opgaan in de Partij van de Arbeid? Neen, dat doen we niet! We sprankelen van de goede ideeën voor een andere samenleving: groen, duurzaam, minder verspillend en samenredzaam. Dat ons Idee er toe doet zie je bij de verkiezingen in België, waar de partij Groen won. Je ziet het in Duitsland bij de strijd om het burgemeesterschap van Stuttgart. Ik stel voor dat alle betweters en linkse reaguurders hun energieverslindende iPads uitzetten, de schop of giek pakken en komen helpen bij de Natuurwerkdag zaterdag 3 november. Samen aan de slag voor een groener land.

Sebastiaan Hol Hoorn

GroenLinks en de pacifisten
Ooit was het pacifisme binnen GroenLinks een gerespecteerde traditie. Bram van Ojik, de fractievoorzitter, zegt nu dat de partij altijd én een sterke richting heeft gehad van internationale solidariteit én de pacifistische richting. Hij creëert zo een tegenstelling en neemt de pacifisten binnen de partij niet serieus. Alsof het hen niet om internationale solidariteit gaat. Kamerlid Liesbeth van Tongeren zette bij de discussie over de Kunduzmissie de critici weg als 'cynisch'. Zo ga je niet om met je leden. Pacifisten hebben binnen GroenLinks niets meer te zoeken. Maar ja, waar nog wel?

Bram Grandia lid theologische werkgroep Kerk en Vrede

Fuseren met Thieme
Het lijkt mij ook nog mogelijk om in de toekomst met de Partij voor de Dieren tot één groene, duurzame, sociale partij te komen.

Maria van Dalen Teteringen

Vehikel kan weg
GroenLinks is slechts een vehikel om een doel te bereiken. Het vehikel kan wat mij betreft naar de sloop. Als de boodschap in godsnaam maar blijft bestaan: vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping. Die boodschap van GroenLinks is glashelder en mag zeker niet verdwijnen. Maar onder welke vlag en met welk politiek vehikel, dat doet er niet toe. Het gaat om de inhoud. Daar ging het bij GroenLinks allang niet meer om.

Wim Oldenbeuving Borne

Boom is geschud
Het is nu herfst. Er is flink aan de boom geschud. Tijd voor inkeer. Tijd om humus te maken voor de opgang naar boven.

Jeroen Houben Huijbergen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden