Een nieuwe generatie voedselprofessionals

null Beeld reuters
Beeld reuters

Dit weekend vierde de Youth Food Movement de afsluiting van de 4e editie van de YFM Academie. Een interdisciplinaire groep van 25 young professionals en studenten in de food- en agrosector ging we dit jaar weer op zoek naar vragen en antwoorden over de toekomst van ons voedsel.

Jan Kuijpers (29) is kippenhouder. Hij houdt kippen op gangbare wijze. Zijn familie is initiatiefnemer van het Nieuw Gemengd Bedrijf. Een combinatie van stal en slachterij, waardoor de kippen voor de slacht geen grote afstanden hoeven af te leggen, en kringlopen gesloten kunnen worden. Om dat uit te laten kunnen, moet de familie Kuijpers wel zo'n 1 miljoen kippen gaan houden. Michiel Vos (29) is biologisch-dynamisch akkerbouwer. Hij zoekt naar nieuwe manieren om zijn producten aan de man te krijgen, zonder dat er veel geld blijft steken in de tussenhandel. Daarom startte hij een hippe juicebar in het centrum van Amsterdam. Vera Ramuz (24) heeft een eigen cateringbedrijf, en probeert mensen te nudgen minder vlees te eten door in haar gerechten groenten de hoofdrol te laten spelen. Jonneke de Koning (28) is category manager Oosters en Italiaans bij Unilever. Pieter de Boer (31) heeft in de meeste bijeenkomsten het hoogste woord, en werkt in het dagelijks leven als beleidsmedewerker landbouw van de provincie Noord-Brabant. Marleen Basart (29) heeft een eigen bedrijfje, waarmee ze maandelijks een foodbox samenstelt met bijzondere producten. Wouter van der Sleen (23) studeert consumentengedrag in Wageningen.

De YFM Academie is een lesprogramma waarin deze interdisciplinaire groep van 25 studenten en young professionals gedurende 6 maanden op onderzoek gaan in het voedselsysteem. We bespreken mondiale voedselproblematiek, gaan een dag de boer op en zelf koeien melken, krijgen smaakles van smaakprofessor Peter Klosse, praten over de verbinding tussen voeding en gezondheid met Jaap Seidell, en spenderen een vroege ochtend op de visafslag in Scheveningen.

Het bij elkaar brengen van deze bonte groep van mensen die nu dan wel in de toekomst bezig gaan met voedsel en landbouw, zorgt voor onverwachte samenwerking en coalities. Verbindingen en samenwerkingen die helaas in het verkokerde voedselsysteem niet zo snel tot stand komen: een boer praat nauwelijks met een retailer, een chef niet met iemand uit de levensmiddelenindustrie. En wanneer ontmoet je een visser?

De Academie is opgericht vanuit een gevoel van urgentie: er is zoveel aan de hand in het voedselsysteem, dat we hard op zoek moeten naar nieuwe oplossingen. We geven de chefs, retailers, boeren en beleidsmakers van de toekomst een holistisch en breed perspectief op het agro-food complex mee.

Daarbij gaan we juist de strijd tussen verschillende wereldbeelden niet uit de weg: moeten we de hele wereld biologisch ofwel ecologisch gaan voeden? Of is dat niet realistisch, en hebben we in Nederland de taak om zoveel mogelijk voedsel te produceren, om met onze ontwikkelde techniek een bijdrage te leveren aan mondiale voedselzekerheid?

De basis die we Academici willen meegeven, is de waarde van voedsel. Vanuit de Slow Food filosofie werken we aan een wereld waarin voedsel een centrale rol heeft, en waarin intrinsieke waarden als smaak en een eerlijke verdeling belangrijk zijn. Niet slechts de prijs van een product.

Hoe het voedselsysteem er over 10 of 20 jaar uitziet weten we nog niet. We weten wel dat we tegen die tijd een generatie kritisch denkende, en vooral openminded voedselprofessionals hebben opgeleid. Een generatie die weet dat samenwerken met alle partijen in de keten essentieel is. Ik zie de toekomst positief tegemoet.

Joris Lohman (27) is voorzitter van de Youth Food Movement
@jorislohman

Meer weten over YFM? Kijk op: http://youthfoodmovement.nl/

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden