Een nieuwe fase van democratie en wat nu?

De Amerikaanse verkiezingen geven ons een nieuwe blik op het democratisch systeem. Misschien is er wel sprake van een nieuwe fase.

Idealiter zou het zo moeten zijn dat we ons als kiezer afvragen: wat is er in het belang van ons land en de burgers die daarin wonen. Dat niveau halen we helaas niet.

We gaan vooral uit van ons eigen belang en de democratie is op haar best een evenwichtige verdeling van al die belangen. Bij de Amerikaanse verkiezingen is het eigenbelang niet meer leidend maar vooral het voorkomen dat andersdenkenden aan de macht komen. De vijandigheid ten opzichte van de andere partij is leidend. We lijken hiermee in een nieuw stadium van de democratie aangeland te zijn.

Willen we niet nog dieper zinken dan zit er niets anders op om te proberen beter te begrijpen wat er in de hoofden van mensen als Trump, Wilders en hun volgelingen omgaat.

Dat valt niet mee, ik heb het mezelf na de gebeurtenissen in Keulen voorgenomen maar er komt weinig van terecht. De tegenzin is te groot. Toch moet het mogelijk zijn om, zonder jezelf te verloochenen, een brug te slaan naar anderen, ook als je hun wereldbeeld verfoeit.

Lukt dat niet en blijven we ieder in onze eigen wereld, dan kon het met de democratie zoals we die nu kennen wel eens slecht aflopen.

Arie Theisens Zeist

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden