Een nieuwe dooiaanval

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het weer in Nederland twijfelt telkens tussen dooi met regen en meer winters weer met vorst overdag en een droge wind uit het oosten. Dit valt niet af te lezen aan het sneeuwdek dat ons land bedekt. Zo af en toe lijkt er een dooiaanval te komen, maar te elfder ure valt dit toch weer mee en komt de temperatuur maar even boven nul, om vervolgens weer onder het vriespunt te duiken.

Joralf Quist

Boven onze hoofden wordt het gevecht tussen koude en zachte lucht uitgevoerd. Op grotere hoogte, bijvoorbeeld op de 200 meter hoge meetmast van het KNMI valt dit goed te zien. Op 200 meter is de temperatuur een paar graden boven nul, maar dichter bij de grond duikt die net onder het vriespunt. In deze omstandigheden komt de wind van zee en dooit het licht langs de kust. Verder landinwaarts schuift de zachte lucht over de koude lucht heen en blijft het aan de grond vriezen.

De komende dagen is er zo’n dooiaanval. Vandaag kan er in de noordelijke provincies nog wat sneeuw vallen, in de rest van het land is het droog. Langs de kust komt de temperatuur een of twee graden boven nul, in het oosten van het land vriest het twee graden. Het is wisselend bewolkt en de zon breekt zo af en toe door. De wind komt uit het westen, draait in de loop van de dag naar het zuiden en is matig, windkracht 3 of 4. In de nacht gaat het in het hele land vriezen, in het westen komt de temperatuur net onder nul, in het oosten vriest het zes graden. Lokaal kan het tijdens een opklaring streng gaan vriezen.

Morgen probeert de zachte lucht door te dringen. Dit gaat gepaard met winterse neerslag. In de kustgebieden is dit natte sneeuw of regen, in het binnenland droge sneeuw. De temperatuur ligt rond het vriespunt. Woensdag loopt de temperatuur nog verder op en dooit het in het hele land. De dagen daarna is het droog, maar of de dooi doorzet is nog onduidelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden