Flexarbeid

Een nieuwe cao voor de glastuinbouw lijkt voorlopig ver weg

 Een medewerker plukt aardbeien in een kas. Een cao voor deze medewerker lijkt nog ver weg.   Beeld ANP
Een medewerker plukt aardbeien in een kas. Een cao voor deze medewerker lijkt nog ver weg.Beeld ANP

Seizoenswerk blijkt een bottleneck in de onderhandelingen over een nieuwe glastuinbouw-cao. Een akkoord lijkt ver weg.

De nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab), die op 1 januari is ingegaan, zorgt voor problemen in de cao-onderhandelingen tussen tuinders en vakbonden. De wet maakt flexwerk duurder en regelt dat oproepkrachten meer bescherming krijgen. Maar dat ligt gevoelig in een branche waar het werk gepaard gaat met seizoens­pieken en dus met veel flexwerkers.

De nieuwe cao glastuinbouw moet gaan gelden voor 15.000 flexkrachten (seizoenswerkers) en 35.000 werknemers in vaste dienst; althans, dat stelt vakbond CNV Vakmensen. Volgens Glastuinbouw Nederland gaat het om veel meer mensen. De werkgeversorganisatie telt 90.000 flexwerkers, van wie 5000 scholieren. “Hoe CNV aan die 15.000 komt, geen idee”, aldus een woordvoerder.

De onenigheid over de cijfers zegt wel iets over het onbegrip tussen de partijen. De cao-onderhandelingen verliepen al een tijdje stroef. Het cao-overleg liep dinsdag op de klippen.

“We snappen dat het een branche is met veel seizoenswerk en begrijpen dat tuinders flexibiliteit willen. Maar je kunt niet iemand oproepen voor werk en op het laatste moment de oproep een dag opschuiven, zonder de eerste oproep te betalen”, zegt Jeroen Warnaar, onderhandelaar voor CNV.

Geen begrip voor de aard van het werk

Volgens Glastuinbouw Nederland toont de vakbond daarmee geen begrip voor de aard van het werk. “Door de late levering van materiaal uit het buitenland kan werk weleens een dag later beginnen”, aldus de werkgeversorganisatie. Zij was bereid drie uur looncompensatie te betalen bij een late afzegging.

Glastuinbouw Nederland had al wel voorzien dat de Wab voor moeilijkheden zou zorgen in de cao-onderhandelingen. De wet wil namelijk meer mensen van een dienstverband voor bepaalde tijd naar een dienstverband voor onbepaalde tijd krijgen. “Maar als er geen werk is, kan een werkgever geen contract voor onbepaalde tijd aanbieden”, zegt Ilse Lensink, onderhandelaar namens de werkgeversorganisatie.

Lensink: “Minister Wouter Koolmees van sociale zaken heeft ruimte geboden om bij seizoenswerk van bepaalde Wab-regels af te wijken in een cao. Jammer dat de vakbonden hier anders over denken.”

De werkgeversorganisatie zou graag zien dat die afwijkingen in de Wab in een cao voor de lange termijn worden vastgelegd. Dat willen de vakbonden sowieso niet. CNV Vakmensen: “Dat willen we niet omdat we de consequenties nog niet goed kunnen overzien. Als we al om de wet heen gaan, dan alleen tijdelijk.”

De partijen waren het niet alleen oneens over afspraken rondom ­flexwerk. Ook de loonsverhoging van 4,5 procent over achttien maanden bleek het cao-overleg niet te kunnen redden. Beide partijen zeggen te balen van de situatie. De ‘oude’ cao is al per 1 januari verlopen.

Lees ook:

Zes dingen die voor werkgevers en werknemers veranderen met de nieuwe Wet arbeidsmarkt

Op 1 januari treedt de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in werking. Wat gaan werkgevers, zzp’er en payrollers daarvan merken?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden