Een nieuwe auto haal je bij de Appie

Contract | Private lease is sterk in opkomst. Maar het blijft oppassen voor addertjes onder het gras.

QUIRIJN VISSCHER

Een nieuwe auto? Die haal je gewoon bij de supermarkt. Of in de winkelstraat. Dit voorjaar stonden tijdens een actieweek de Opels letterlijk naast de winkelwagentjes bij de grotere Albert Heijn-filialen. Een actie van een leasebedrijf om consumenten te prikkelen voor lease. Kopen is passé. Een moderne consument leaset. In 2015 verdubbelde het aantal privéleaserijders van 17.000 naar 36.000, blijkt uit jaarcijfers van de VNA, de branchevereniging van autoleasebedrijven, die verdere groei voorziet.

De private leasemarkt is booming business. Nieuwe auto's staan tegenwoordig niet alleen meer in de dealershowrooms, maar duiken op tussen de verfblikken in de bouwmarkt of de tv's bij de MediaMarkt. Ook de ANWB biedt ze aan. Merkdealers gaan overstag. De loktarieven lijken onweerstaanbaar: voor onder de 200 euro per maand rijd je een nieuwe auto. Welke markt wordt hier aangeboord? Wat zijn de addertjes onder het gras?

De stuwende kracht achter private lease is LeasePlan, een Nederlands bedrijf dat in 2015 wereldwijd 1,5 miljard euro omzette met auto's leasen. LeasePlan werkt samen met de ANWB en zet soms auto's 'te lease' bij de AH, Gamma of MediaMarkt. "Met dergelijke acties willen we consumenten bewust maken van private lease als een alternatief voor de eigen auto of het openbaar vervoer", vertelt woordvoerder Martijn Versteegen. "Een actiemodel en adviseurs in de winkel, dat werkt."

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een nieuwe auto voor nog geen 200 euro all-in. Alleen benzine en eventuele boetes betalen. Voor die boodschap is menig consument ontvankelijk, merkt Versteegen. "Opvallend is dat lang niet iedereen een proefrit wil maken voor het sluiten van een contract. Van de nieuwe klanten bleek zo'n 60 procent niet op zoek naar een andere auto.

Hieruit spreekt een latente behoefte: bijvoorbeeld dat ze geen onverwacht hoge reparatierekeningen willen." Gemak dient de mens met maandbedragen waarin belasting, afschrijving, verzekering, onderhoud en pechhulp is inbegrepen. De consument kent all-in-maandbedragen bij energie- en internetdiensten. Maar bij privéauto's zijn die nieuw. Private lease presenteert zich als moderne manier om een groot publiek de kans te bieden in een nieuwe auto te rijden. VNA stelt dat relatief veel jongeren (18-35 jaar) voor leasing vallen, ze zijn goed voor 30 procent van alle private-leasecontracten.

undefined

Pop-upstore

Want wie geen spaargeld wil of kan besteden aan een nieuw blik, zoeft daar toch in weg. Sommige autodealers openden al pop-upstores voor leaseauto's in winkelstraten, zoals in Wageningen. Maar bij leasecontracten horen kleine lettertjes, net als in de telefonie. Er zijn kilometerbundels in plaats van belbundels. Bij overschrijding betaal je meer. Zo zijn er meer lettertjes: wat als je het contract onverhoopt tussentijds moet openbreken vanwege privéproblemen?

Private leasen is niet automatisch goedkoper. De nieuwe financieringsvorm dwingt consumenten tot nadenken over reiswensen en rijkosten. De Consumentenbond vergeleek leasen en kopen en maakte een checklist. Soms is leasen goedkoper, soms kopen. Persoonlijke autowensen zijn sterk van invloed op de som. "Leasen is handig als je geen vrij beschikbaar spaargeld hebt", meldt woordvoerder Joyce Donat. "Heb je dat wel, dan kun je beter kopen. Wel is leasen vaak goedkoper dan lenen."

Maar het draait niet om goedkoop rijden, maar om een duidelijk maandbedrag. Daarbij helpt het Keurmerk Private Lease van de sector zelf om klanten duidelijkheid te bieden over leasedeals, over situaties als ontslag en overlijden. De Consumentenbond leverde input voor dit keurmerk. Donat: "Hiermee weet je dat er geen onredelijke voorwaarden zitten in een leasecontract, waardoor erfgenamen moeten doorbetalen na overlijden."

De leasesector ziet dat steeds meer mensen kiezen voor all-inclusive-diensten. Versteegen: "Er is veel potentieel in een Nederlands wagenpark van 8 miljoen auto's". Eerdere acties leverden LeasePlan 'honderden klanten' op. Nieuwe acties tussen de winkelschappen 'sluit hij niet uit', al was het maar om Nederland lekker te maken voor het private-leasefenomeen.

undefined

'Nu hoef ik mijn spaargeld niet aan te spreken'

Eric Wijnacker (57) uit Wageningen leaset sinds deze zomer privé een nieuwe Volkswagen Polo.

Wijnacker: "Het bedrijf waar ik werk, stopt met leaseauto's. Ik zocht een andere auto, maar ik heb nul euro aan inruilwaarde. Ik zocht online wat nieuwe auto's kosten en ontdekte er aanbiedingen voor private-leaseauto's. Omdat ik al ervaring heb met leaseauto's kende ik het gemak daarvan. Je weet precies wat de auto je kost. Dat heb je niet bij een auto die je koopt. Nu hoef ik mijn spaargeld niet aan te spreken."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden