Een nieuwe afstand voor Mo Farah, dus ook een nieuwe coach

Op 10 september won Mo Farah de Great North Run, een halve marathon in South Shields, Noordoost-Engeland. Beeld AFP
Op 10 september won Mo Farah de Great North Run, een halve marathon in South Shields, Noordoost-Engeland.Beeld AFP

Zijn overstap naar de marathon betekent voor Mo Farah ook afscheid van de vaak bekritiseerde coach Salazar.

Mo Farah komt naar huis. Gisteren maakte de atleet bekend dat hij de Amerikaanse trainingsgroep van Alberto Salazar in Oregon verlaat om weer in Engeland te gaan trainen. De meervoudig wereldkampioen op de 5000 en 10.000 meter nam afgelopen zomer op de WK in Londen afscheid van zijn carrière op de baan. Farah gaat zich richten op de marathon onder leiding van coach Gary Lough, de voormalige trainer en echtgenoot van marathonloopster Paula Radcliffe.

Een onvermijdelijke vraag is of de reputatie van zijn coach Salazar mee heeft gespeeld in de beslissing om weg te gaan. De geboren Cubaan, die aan het hoofd staat van het Nike-project in Oregon, waar ook de Nederlandse Sifan Hassan traint, is de hoofdpersoon in een onderzoek naar dopinggebruik. In 2015 bracht het BBC-programma 'Panorama' naar buiten dat hij zijn atleten zou laten experimenteren met het prestatiebevorderende middel testosteron. De aantijgingen worden onderzocht door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA en ook de FBI zou er bij betrokken zijn.

Terug naar Engeland

Het onderzoek was voor Farah naar eigen zeggen niet de reden om weg te gaan bij de man bij wie hij sinds 2011 trainde. De Britse atleet van Somalische komaf wil terug naar Engeland omdat hij zijn kinderen daar wil laten opgroeien. Nu hij zich op de marathon gaat toeleggen, is het ook niet zo gek dat hij op een andere manier en bij een andere coach gaat trainen.

Salazar werd uitgebreid bedankt in een onlinefilmpje, waarin olympisch kampioen Farah zijn terugkeer naar Engeland aankondigde. In die video zegt Farah niet dat de beschuldigingen aan het adres van Salazar er niets mee te maken hebben. Had hij ook wel kunnen doen.

Tegen de Britse krant The Sun verklaarde hij gisteren dat het onderzoek echt niets te maken heeft met de breuk. "Deze situatie is al twee jaar aan de gang. Als het voor mij een reden was om weg te gaan, had ik dat allang gedaan. Als ik ooit een reden heb gehad om aan Alberto te twijfelen, had ik niet zo lang aan zijn zijde gestaan."

Langspeelplaat

Sinds Salazar in verband wordt gebracht met doping, heeft Farah zich vaak moeten verdedigen. Zeker nadat de atleet twee dopingcontroles had gemist. Op de WK in Londen vergeleek de loper zichzelf met een langspeelplaat die blijft hangen. "Ik klink als een kapotte plaat, ik moet mezelf steeds herhalen. Waarom rakelen jullie dat telkens op? Ik heb bereikt wat ik heb bereikt en jullie proberen dat te vernietigen. Schrijf wat je wilt. Feit is dat mijn palmares het resultaat is van hard werken."

In Gary Lough heeft Mo Farah in ieder geval een coach van onbesproken gedrag gevonden. Al voelde zijn echtgenote Paula Radcliffe, fel antidopingstrijder, zich twee jaar geleden ook genoodzaakt om naar buiten te komen met een verklaring over doping. De huidige wereldrecordhoudster op de marathon vond dat ze in een parlementair onderzoek impliciet beschuldigd werd van dopinggebruik. Haar naam werd weliswaar niet genoemd, maar het onderzoek was voor Radcliffe genoeg reden om met een vier pagina's tellende verklaring te komen, waarin ze onder meer zei nooit doping te hebben gebruikt.

Kritische vragen zal Mo Farah ook vast nog wel krijgen. Dat krijgen alle atleten die bij Salazar hebben getraind. Hij zal de kapotte plaat nog een paar keer af moeten spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden