Een nieuw leven voor voedselrestjes

De strijd tegen voedselverspilling raakt in de tweede versnelling, zo blijkt uit recente berichten.

Soep en frittata van restjes

Een proef van biologische supermarktketen Ekoplaza met van restanten gemaakte frittata en groentesoep is zo succesvol verlopen, dat het bedrijf heeft besloten deze producten in al haar 70 filialen op het schap te leggen.

Bij Ekoplaza vormen aardappelen, groenten en fruit de grootste reststroom, een derde van het totaal. Normaal worden deze afgekeurde etenswaren verbrand of gebruikt als veevoer. Sinds de aandacht voor voedselverspilling fors is toegenomen, is dat echter niet meer te verkopen, vond de biosuper en ging op zoek naar een hoogwaardiger oplossing. Samen met de Wageningen Universiteit is vervolgens een proef opgezet in vijf filialen. Een traiteur ontwikkelde de twee maaltijden op basis van de reststromen die in de winkels naast de reguliere tegenhangers werden gelegd.

Ekoplaza benadrukt dat de gebruikte ingrediënten vers zijn. Er wordt standaard meer ingekocht dan er in de winkels wordt verkocht, stelt de biosuper. Daardoor is een deel van die verse producten te rijp om nog lang in de winkel te liggen en daarna nog een paar dagen bij de consument thuis. Snelle verwerking in een frittata (Italiaanse groenteomelet) of een soep is een mooi alternatief, aldus Ekoplaza.

Volgens de Wageningse onderzoekers valt of staat zo'n product met de prijs. Bij een gelijke prijs, met de uitleg erbij op een kaartje, geeft de consument de voorkeur aan het product uit reststromen. Als de prijs iets hoger ligt, dan spant het erom, aldus de Wageningers.

Voor de eigenaar van de reststromen is van belang dat het nieuwe product terugkomt in zijn assortiment. Dat garandeert een grote betrokkenheid. Voor Ekoplaza geldt nog extra dat biologisch geteelde groenten behouden blijven voor de biologische markt.

"De twee producten zijn buiten verwachting goed verkocht", stelt Steven IJzerman, manager kwaliteit bij Ekoplaza. "Daarom is besloten de frittata en de groentesoep in alle filialen te verkopen."

Buitenbeentjes

Ook Albert Heijn is inmiddels wakker geworden als het gaat om verspilling en geeft sinds half december de verschoppelingen onder de groenten en het fruit eindelijk een plekje. Nog niet op het schap, voorlopig alleen online te koop. Normaal worden deze daklozen doorgedraaid. Geschat wordt dat tussen de 5 en 10 procent van de groenten- en fruitoogst op zijn uiterlijk wordt afgekeurd.

Onder de noemer 'Buitenbeentjes' biedt 's lands grootste supermarktketen driebenige wortels, kromme komkommers, appels met een vlekje en sinaasappels met een tuutje aan, bij elkaar in een mooie doos. Voor de alleszins acceptabele prijs van 3,99 euro krijgt de consument een kilo wortels, vier appels, vier kiwi's, twee puntpaprika's, drie sinaasappels en een komkommer. De samenstelling gaat wisselen met het seizoen. Ze hebben niet de looks, maar smaken even lekker als het perfecte fruit dat in de winkel te krijgen is. Die prijs is 25 procent lager dan de gangbare prijs, zegt de Zaanse supermarkt.

De Franse supermarktketen Intermarché ging AH voor. Vorig voorjaar introduceerde deze keten onder de naam 'Les fruits et légumes moches' onder meer onooglijke aubergines, peren en citroenen in zijn 1500 filialen. Die vlogen de winkel uit, daarbij geholpen door een korting van 30 procent vergeleken met de gangbare tegenhangers. Door een gelikte reclamecampagne en de verengelste geuzennaam 'Inglorious fruits and veggies' kreeg deze actie wereldwijd aandacht. En nu ook navolging, zij het bescheiden, in Nederland.

Houdbare vliegtuigmaaltijd

Ook hoog in de lucht wordt vandaag de dag rekening gehouden met verspilling van voedsel. Vorige week meldde Het Financieele Dagblad dat het Wageningse bedrijf Foodcase erin is geslaagd de verspilling van vliegtuigvoedsel met wel een derde te kunnen verminderen. Dat scheelt luchtvaartmaatschappijen miljoenen euro's.

Het bedrijf hanteert een nieuwe manier van steriliseren. Het voordeel is dat de maaltijden niet meer hoeven te worden ingevroren. Eenmaal ontdooid en niet opgegeten, is de enige bestemming de kiepelton. De gesteriliseerde maaltijd kan worden hergebruikt en maximaal drie maanden worden bewaard.

Het systeem werkt nog niet helemaal perfect. Het bleek lastig de kleur van groenten te behouden. "Doperwten kunnen we inmiddels groen houden, maar bij boontjes is dat moeilijker", aldus directeur Wilbert de Louw van Foodcase in het FD. Vis is ook nog een probleem. De structuur ervan is kwetsbaar vergeleken met kip en rundvlees.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden