Een nieuw, bizar beroep

Als het kabinet zijn zin krijgt, komt er een nieuwe beroepsgroep en dat is mooi natuurlijk, want goed voor de werkgelegenheid. Het beroep heet stervenshulpverlener en is zo nieuw dat mijn computer het niet kent en er onmiddellijk zo'n golfje onder plaatst. Deze stervenshulpverleners maken deel uit van het plan van de liberale ministers Schippers en Van der Steur om ouderen die klaar zijn met het leven recht te geven op hulp bij zelfdoding. Plat maar ook helder gezegd: deze hulpverleners moeten gezonde mensen helpen zelfmoord te plegen.

Ik vrees dat het een bizar beroep wordt. Wie komt ervoor in aanmerking en aan welke voorwaarden moet zo iemand voldoen? Is ervaring of een strafblad een probleem of juist een aanbeveling? Volgens de krant gaat het om 'speciaal opgeleide artsen, verpleegkundigen of psychologen', maar mij lijkt het afleggen van de eed van Hippocrates niet noodzakelijk. Het wordt een moeilijk beroep. Hoe arbitrair misschien ook, maar er zal een leeftijdsgrens moeten komen waaronder mensen niet geholpen mogen worden. Anders zijn de rijen gegadigden niet te overzien. De cijfers zijn vreselijk. Vorig jaar pleegden 1871 mensen zelfmoord en deden er zo'n 100.000 een poging. Die wil je niet allemaal aan je loket. Stel je ontvangt als stervenshulpverlener je cliënten. Omdat je alleen gezonde mensen mag helpen, stuur je zieken door naar loket euthanasie. Grote kans dat ze daar worden afgewezen. Vaak lijden ze ondraaglijk, maar niet uitzichtloos, of wel uitzichtloos, maar niet ondraaglijk en dan hebben ze 'pech'. Gelukkig kun je wel gezonde ouderen voorthelpen naar de dood.

Misschien gaan we een tijd tegemoet waarin zieke ouderen zeggen: waren we maar gezond, dan hadden we meer kans om dood te gaan dan nu we ziek zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden