Een niet-Europese lijstduwer blijkt toch nog lastig

Kiesraad werpt alsnog drempel op voor Partij voor de Dieren. Kandidaat moet speciale sticker in paspoort hebben.

ROMANA ABELS EN en REDACTIE POLITIEK

De kans dat de Partij voor de Dieren over een week de Zuid-Afrikaanse schrijver John Coetzee, de Canadese filosoof Will Kymlickaen en zijn Amerikaanse collega Tom Regan van haar Europese Kieslijst moet halen, is aanzienlijk. Gisteren kwam de Kiesraad terug op de toezegging dat mensen van buiten de Europese Unie zonder veel verdere plichtplegingen op Europese kandidatenlijsten kunnen prijken.

Het mag alleen, zegt de Kiesraad nu, mits deze kandidaten een sticker 'verblijfsaantekening algemeen' in hun paspoort hebben. Dat is een aantekening die is bedoeld voor zeelui die op doorreis zijn in Nederland of voor mensen die, bijvoorbeeld bij gezinshereniging, in afwachting zijn van hun verblijfsvergunning. Eruit blijkt dat iemand rechtmatig langer in Nederland verblijft.

Voor de Partij voor de Dieren is het zuur. Die had de drie op de lijst gezet na overleg met de Kiesraad, die op 7 maart meldde dat het mocht. "Het is toegestaan om kandidaten op de lijst te plaatsen die de nationaliteit hebben van een ander land dan een lidstaat van de Europese Unie", schreef de raad toen. Daarop presenteerde de partij haar lijstduwers als internationale primeur.

Nu blijkt het een mogelijke canard. Gisteren bereikte het partijbureau een nieuw, ander bericht. "Door voortschrijdend inzicht betreffende deze niet-alledaagse vraag, is een kanttekening nodig", aldus de afdeling juridische zaken van de Kiesraad. Die is behoorlijk: er moet op de dag van de kandidaatstelling wel een verblijfsaantekening in het paspoort zijn.

"De Kiesraad werpt op een laat moment een onoverzichtelijke hobbel op", zegt Lieke Keller, hoofd van het partijbureau. "De kandidaatstelling is op 8 april, over precies een week. We weten niet hoe lang het duurt om zo'n sticker te krijgen, evenmin of de kandidaten daarvoor naar Nederland moeten. We gaan met spoed overleggen met onze juristen en de kandidaten zelf."

Bij zowel gemeenteraadsverkiezingen als Europese verkiezingen komt het regelmatig voor dat er kandidaten zijn die uit het buitenland komen. Tot nog toe ging het dan altijd om mensen uit de Europese Unie. "Voor zover ons bekend, is het voor het eerst dat kandidaten van buiten de Europese Unie op de kandidatenlijst worden geplaatst", zegt de Kiesraad.

Het mag dan onder voorwaarden wel zijn toegestaan, andere partijen staan niet te trappelen om van de mogelijkheid gebruik te maken. "Een gimmick", noemt lijsttrekker Paul Tang van de PvdA het. "Ik ben blij dat wij een serieuze lijst hebben." Want of ze nu wel of niet op de lijst mogen staan, zeker is dat Coetzee, Kymlickaen en Regan nooit gekozen volksvertegenwoordiger in het Europees Parlement kunnen zijn. Daarvoor moet je toch echt Europeaan zijn.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden