Een Nelson Mandelapark is Boedapest te controversieel

Boedapest Beeld AP

Eind augustus besloot de gemeenteraad van de Hongaarse hoofdstad Boedapest unaniem dat een tot dan toe naamloos parkje in het elfde district de naam van Nelson Mandela zou krijgen. Maar protesten van extreemrechts gooiden roet in het eten.

Een Hongaars park benoemen naar een 'zwarte Afrikaanse communist', dat kon niet, meende László Toroczkai, leider van de extremistische 'Ons Huis'-beweging, die eerder bekendheid verwierf met acties tegen zigeuners en asielzoekers.

De Kervel- en de Kardemomstraat, die de gemeenteraad die dag ook doopte, veroorzaakten geen enkel probleem, maar dat het Mandelapark lastiger lag, bleek meteen al: de burgemeester van de deelgemeente wilde de nieuwe naam zekerheidshalve ook aan de deelgemeenteraad voorleggen.

Nog voor die zich erover kon buigen, beschuldigde Toroczkai Mandela van antiblank terrorisme. Met succes. Dat Mandela in Zuid-Afrika juist als verzoener geldt, voorkwam niet dat veel deelgemeenteraadsleden begonnen te twijfelen. István Tarlos, burgemeester van Boedapest, greep in en besloot afgelopen week dat het parkje beter een andere naam kon krijgen. 'Een anticommunistische overwinning', juichte Toroczkai op Facebook.

Propaganda

Over de doden in principe niets dan goeds, maar als ze iets met politiek of cultuur te maken hebben, doen ze er tegenwoordig beter aan niet links te zijn. Deze zomer kwam een tentoonstelling van de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo (1907-1954) onder vuur te liggen om haar trotskistische sympathieën. Volgens regeringskrant Magyar Idök was haar werk communistische propaganda.

Museumdirecteuren weten dat ze zich zulke kritiek beter kunnen aantrekken, gezien de ervaringen van de directeur van het literatuurmuseum. Die stapte onlangs 'vrijwillig' op na aanhoudende beschuldigingen in dezelfde regeringskrant dat hij aandacht aan links-liberale schrijvers gaf.

Sommige burgemeesters zullen zich achter hun oren krabben over de Ady Endrestraat die je in haast iedere gemeente aantreft, nu Magyar Idök ook deze dichter en journalist onder schot heeft genomen. Ady, die in 1919 overleed, was noch zwart, noch communist. Zijn populariteit dankte hij vooral aan zijn vernieuwende liefdesgedichten. Daarnaast was hij een pacifist die weinig op had met het rabiate nationalisme van die dagen. Hoogste tijd, aldus de krant, om meer vaderlandslievende kunstenaars naar voren te schuiven, want met zulke voorbeelden bouw je geen christelijk Hongarije op, is de gedachte.

Lees ook:

Europarlementariër Judith Sargentini is de schrik van Hongarije

Een van de grote twistpunten tussen Hongarije en Brussel is de persvrijheid in het land van premier Orbán. De berichtgeving over die twist geeft een indicatie hoe die ervoor staat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden