Een Nederlandse trainer verdwijnt, en het blijft stil

HENK HOIJTINK

In de week waarin we door het gouden doelpunt van Arjen Robben weer even het hoogste woord konden voeren, verdween een Nederlandse trainer in stilte bij de kampioen van Engeland. René Meulensteen stapte op bij Manchester United. In Voetbal International liet hij gewichtig weten daar niets over te kunnen zeggen, omdat dat aan de club was. De club vond het niet nodig er iets over te zeggen.

Meulensteen was sinds 2001 bijna onafgebroken in dienst bij de Engelse recordkampioen. De laatste jaren was hij de veldtrainer van Sir Alex Ferguson. Wie van zo'n man op het trainingsveld mag begaan, moet wat in zijn mars hebben. Maar Ferguson liet naar verluidt niets van zich horen, toen duidelijk werd dat zijn opvolger David Moyes weinig behoefte aan Meulensteen had.

Dat is hier en daar in de Nederlandse pers met enige verontwaardiging geregistreerd. Decennialang is verkondigd dat we in Nederland de beste trainers opleiden en dan laten ze er zomaar één lopen, eentje ook nog die over specifieke kennis zou beschikken. Relativerend kun je natuurlijk ook stellen dat Sir Alex echt wel weet wat bepalend is voor het wel en wee van de club - en dat dat moeilijk een veldtrainer kan zijn.

René Meulensteen is oorspronkelijk wat we met een verzamelnaam een Coerver-adept zijn gaan noemen: een leerling en aanhanger van wijlen Wiel Coerver, die zijn leven maniakaal wijdde aan het bedenken en uitbreiden van techniekoefeningen. Zelf had ik enige jaren contact met een andere adept, Piet Hamberg, ooit een weinig gestroomlijnde spits van Ajax. Als je hem sprak, en dat zal met andere adepten niet anders geweest zijn, werd je opgenomen in een kolk van be- en verwondering (Coerver had zich de bewegingen zelf op latere leeftijd nog eigen gemaakt, Hamberg ook), groeiende vermoeidheid (het híeld niet op) en het voortdurend knagende gevoel dat hier slechts een onderdeel van het voetbal monomaan werd uitgemolken.

Dat laatste gevoel bleek het sterkst. In de jaren negentig was ik nogal onder de indruk van Hambergs onstilbare zucht naar kennis en van zijn geestdrift - en hij was als roepende in de woestijn blij met een luisterend oor. Voor Trouw sprak ik hem nog één keer, ruim tien jaar geleden alweer. In al zijn enthousiasme moet hij gemerkt hebben dat het me te veel was geworden.

Hamberg heeft in de vreemdste uithoeken gewerkt, onder meer in Saoedi-Arabië en Libië. Hij had de leiding over de jeugdacademie van Liverpool, maar dat was geen lang leven beschoren. Een andere adept als Ricardo Moniz is, na overal en nergens te hebben gezeten, in Hongarije verzeild geraakt. Meulensteen was één jaar hoofdtrainer van het Deense Brøndby. Dat was geen succes. Ze mogen graag roepen dat ze als nieuwlichters met de angst van behoudzucht worden tegengewerkt, maar dat kan in al die jaren en op al die verschillende plaatsen toch niet het enige zijn.

De loop van hun carrières weerspiegelt ironisch genoeg dat ze nooit op het spel als geheel gericht zijn geweest. Misschien is Meulensteen in de loop van de tijd wat bijgedraaid. In de Volkskrant suggereerde hij onlangs niet dat hij Cristiano Ronaldo bij Manchester United op technisch gebied iets had bijgebracht. Meulensteen legde uit hoe hij in een mentale omslag bij de sterspeler min of meer de hand had gehad. Dat zou waar kunnen zijn, maar zo bijzonder is dat niet. Een speler mentaal op een ander spoor zetten, kunnen Ferguson en Manchester United hebben gedacht, dat moeten anderen ook kunnen - daar is geen Coerver-adept voor nodig.

Zo wordt ook onze specialistische trainer terzijde geschoven, of hij doet het zelf, in tijden waarin al langer Nederlandse hoofdcoaches in de internationale top geen rol meer spelen. Met de laatste berichten van de week, dat Ruud Krol kampioen is geworden met het Tunesische CS Sfaxien en dat Fenerbahçe belangstelling heeft voor Bert van Marwijk, werden we na Robbens eruptie weer hard met beide benen op de grond gezet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden