Een Nederlandse Koerd moet de Iraakse begroting op orde gaan krijgen

Fuad Hussein arriveert bij het parlement voor de stemming over zijn benoeming, afgelopen dinsdag. Beeld AFP
Fuad Hussein arriveert bij het parlement voor de stemming over zijn benoeming, afgelopen dinsdag.Beeld AFP

Het Iraakse presidentschap ging net aan zijn neus voorbij, maar de Nederlandse Koerd Fuad Hussein kreeg er een veel invloedrijkere positie voor in de plaats: hij is dinsdagnacht in Bagdad beëdigd tot minister van financiën.

Judit Neurink

Hussein is een van de veertien ministers die de nieuwe Iraakse premier Abdel Abdul-Mahdi door het parlement kreeg. Over acht anderen, waaronder die voor Defensie en Binnenlandse Zaken, eisten parlementariërs meer informatie, of ze beschuldigden hen van corruptie of banden met de verdreven dictator Saddam Hoessein.

De 69-jarige Fuad Hussein, van de Koerdische Democratische Partij, woonde jarenlang in Nederland. Hussein vluchtte in de jaren zeventig via Teheran naar Nederland en keerde pas naar Irak terug na de val van dictator Saddam Hussein in 2003. Behalve dat hij onder meer vloeiend Nederlands spreekt, is hij ook getrouwd met een Nederlandse.

Zijn beëdiging komt vijf maanden na de verkiezingen die tot beschuldigingen van fraude met de elektronische stemmachines en een uitgebreide hertelling leidden. De nieuwe premier had zichzelf de opdracht gesteld om, indachtig de kritiek van kiezers op steeds terugkerende gezichten, een kabinet van technocraten te vormen. Daar is hij slechts gedeeltelijk in geslaagd. Vrouwen ontbreken helemaal. De manier waarop hij moest schipperen tussen partijbelangen en zijn opdracht, zal ook de nieuwe minister van financiën tot nadenken stemmen.

Wederopbouw

De problemen waarmee die te kampen krijgt zijn legio. Allereerst erft hij een begroting met een miljardentekort voor het lopende jaar, terwijl regio’s die vernield zijn in de oorlog met de islamitische terreurgroep IS veel meer geld eisen voor de wederopbouw. Aan de inkomstenkant staat de meevaller dat de olieprijs alweer hoger is dan begroot. Irak is voor meer dan negentig procent afhankelijk van die olie. Daarom is met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgesproken om loonbelasting te heffen; maar het parlement heeft dat begin dit jaar weer afgeschaft. Hussein kan een boos IMF aan zijn deur verwachten.

Van groot belang is de situatie in Basra, waar de meeste olie wordt gewonnen en waar al maanden geprotesteerd wordt tegen gebrek aan water, stroom, banen en ontwikkeling, als gevolg van corruptie. En dat is veruit het grootste probleem van Hussein en zijn collega’s: niet alleen hun ministeries, maar het hele regeringssysteem is doordesemd van corruptie. Ambtenaren die burgers geld vragen voor diensten en steekpenningen die nodig zijn om een aanvraag hoger op de stapel te krijgen zijn daarbij nog de minste kwaden. Ambtenaren en ministers die overheidsgeld wegsluizen en premies incasseren bij buitenlandse contracten frustreren de ontwikkeling.

De Koerden hadden financiën opgeëist omdat in de begroting voor de Koerdische regio minder is gereserveerd, dan zij claimen. Voor Hussein zal dat een spagaat opleveren. In Bagdad kent hij tegenstanders vanwege zijn steun aan het Koerdische onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

Lees ook:

De prioriteit is olie, water telt niet in Irak

Klimaatverandering en dammenbouw in de buurlanden zorgen in Irak voor een ongekende watercrisis. De overheid schittert door kortzichtigheid, terwijl boeren hun land zien verdrogen.

Irak hoopt op verandering met de rebelse Moktada al-Sadr

De sjiitische Moktada al-Sadr heeft de verkiezingen gewonnen. Een regering vormen zal lastig worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden