Een nederlaag voor de Europese Commissie: De zomer- en wintertijd blijven nog even

Voorzitter Jean-Claude Juncker wilde er volgend jaar van af. Maar niet alle EU-lidstaten zijn daar al aan toe.

Het zomertijd/wintertijdsysteem zal op z’n vroegst in 2021 worden afgeschaft, en niet volgend jaar al. De meeste lidstaten van de EU hebben meer tijd nodig om zich op de verandering voor te bereiden, zo bleek vandaag tijdens informeel beraad van de Europese transportministers in Graz.

Volgens minister Norbert Hofer uit Oostenrijk, de huidige EU-voorzitter, is er brede steun voor het Oostenrijkse voorstel om 2021 als streefjaar te nemen. Hofer zei dat alleen al de luchtvaartsector anderhalf jaar nodig heeft voor de voorbereidingen op de afschaffing van het halfjaarlijkse klokverzetten.

Het uitstel is een nederlaag voor de Europese Commissie en vooral voor voorzitter Jean-Claude Juncker, die zich persoonlijk sterk maakte voor een snelle beslissing. Onder druk gezet door enkele lidstaten en het Europees Parlement, dat al langer pleit voor afschaffing, hoopte de commissie eind augustus zo’n beslissing te forceren met het voorstel om volgend jaar te stoppen met het systeem. Lidstaten moesten zelf beslissen of ze permanente zomer- of wintertijd wilden, als ze die beslissing maar uiterlijk in april volgend jaar kenbaar maakten.

Nadelen

Nederland gaf eerder al te kennen dat Brussel voor de muziek uitliep. Dat blijken de meeste andere landen ook te vinden. Volgens Hofer is er wel een duidelijke meerderheid voor beëindiging van het klokritueel, omdat de nadelen daarvan groter zouden zijn dan de voordelen. Alleen Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk neigen ernaar het systeem te handhaven.

Een formeel standpunt hebben de landen nog niet ingenomen. Dat komt mogelijk op 3 december, als de ministers formeel vergaderen.

Het Nederlandse kabinet wil een representatieve steekproef onder de bevolking houden over de keuze voor winter- of zomertijd. Wetenschappers pleiten voor de wintertijd, omdat die voor Nederland beter aansluit bij de tijden van zonopkomst en -ondergang.

Lees ook:

‘Zomer- of wintertijd? Het is eigenlijk perfect zoals het nu is’

Columnist Marijn de Vries is geen fan van een permanente wintertijd. “Het lijkt me vrij essentieel te weten hoeveel mensen er minder fit, gezond en gelukkig worden als ze minder sporten en bewegen vanwege kortere avonden.”

Marokko is van slag door de plotse afschaffing van de wintertijd

Eigenlijk waren de Marokkaanse klokken zondagochtend vroeg ook aan de beurt om op wintertijd te worden gezet. Maar vrijdag lag daar opeens een decreet uit Rabat: iedereen moest dit weekeinde van de klokken af blijven. Kwam die mededeling niet een beetje kort van tevoren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden