Een nationale rouwdag, hoe ziet die eruit?

Bij alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen vandaag halfstok. Beeld anp
Bij alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen vandaag halfstok.Beeld anp

De Nederlandse regering heeft vandaag uitgeroepen tot een nationale rouwdag voor de slachtoffers van rampvlucht MH17. De eerste, naar schatting 200, slachtoffers worden overgevlogen en herdacht in Eindhoven. Op alle overheidsgebouwen zullen de vlaggen halfstok hangen en bij aankomst van de overledenen wordt één minuut stilte in acht genomen.

redactie

Het vliegtuig met de slachtoffers komt naar verwachting om vier uur aan op vliegbasis Eindhoven. Daar zijn nabestaanden, koning Willem-Alexander, koningin Máxima, premier Rutte en vice-premier Asscher bij aanwezig. Ook zullen vertegenwoordigers van landen van de slachtoffers en andere hoogwaardigheidsbekleders de herdenking bijwonen.

"Iedereen kan zich hierbij aansluiten'', meldde het ministerie van veiligheid en justitie gisteren. Gedurende de dag zullen er klokken worden geluid. Op het moment dat het vliegtuig met de slachtoffers in Eindhoven aankomt, klinken de klokken vijf minuten lang. Op de publieke zenders wordt geen reclame uitgezonden en ook RTL onthoudt zich enkele uren van het tonen van commercials.

In Charkov herdenking al gestart
De ceremoniële activiteiten zijn vanochtend al gestart in de Oekraïense stad Charkov. Daar stonden onderzoekers en hoogwaardigheidsbekleders om tien uur Nederlandse tijd even stil bij de dood van bijna 300 passagiers. Dat gebeurde op het moment dat de eerste veertig lichamen van slachtoffers aan boord van het vliegtuig werden gebracht.

De passagiers van vlucht MH17 zullen 'fasegewijs' over worden gevlogen naar Nederland, vertelde premier Rutte gisteren. Tussen Charkov en Eindhoven komt een luchtbrug waar transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht heen en weer zullen vliegen. Ook een Australische Boeing C-17 wordt ingezet voor het transport van de lichamen. Na landing en de minuut stilte gaan de lichamen in colonne naar een kazerne in Hilversum, waar ze worden geïdentificeerd. De ceremonie op vliegbasis Eindhoven duurt tot 18.00 uur.

Bijna alles staat stil
Om vier uur, tijdens de minuut stilte, zullen er op Schiphol geen vliegtuigen opstijgen of landen. Ook de voertuigen van Connexxion zullen stilstaan. Dat komt volgens een woordvoerder neer op 4000 taxi's, 2000 bussen en de enkele treinen van de vervoerder. Aanvankelijk zouden NS-treinen gewoon doorrijden, maar ook die staan even stil. "Verder doen we er alles aan om rekening te houden met de nationale rouw. Zo gaan de omroepinstallaties uit tijdens de minuut stilte en zullen de commerciële activiteiten zoals reclameuitingen op de stations de hele dag worden stilgelegd", aldus een woordvoerder van ProRail.

In diverse steden zijn er aparte herdenkingen. Zo gaat er in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch om half vier een ceremonie van start. Vijf minuten voor de landing klinken de zogeheten doodsklokken van de kathedraal 'waarna om 16.00 uur met elkaar één minuut stilte in acht wordt genomen', meldt een woordvoerder van de Brabantse hoofdstad. Ook in Breda is een herdenking, om 15.45 uur op de Grote Markt.

Stille tocht
In Tilburg zullen alle attracties op de kermis een kwartier lang stilstaan, van 15.50 tot 16.05 uur. Dan is er ook geen muziek te horen. In de anderhalf uur erna wordt het geluid gedempt. Van 15.55 tot 16.00 klinken alle klokken in Tilburg.

In de binnenstad van Amsterdam gaat om 20.00 uur een stille tocht van start. Deelnemers lopen vanaf de Dam een ronde door de stad via het Rokin, de Munt, Vijzelstraat, Vijzelgracht, Weteringschans, Leidseplein, Marnixstraat, Rozengracht en Raadhuisstraat om weer te eindigen op de Dam. Daar worden witte ballonnen opgelaten, gevolgd door een minuut stilte. De organisatie roept mensen op iets wits te dragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden