Boekrecensie

Een nacht in Parijs: een knappe, intrigerende puzzel

null Beeld

Ook het tweede boek van E.O. Chirovici (‘Boek der Spiegels’) draait om de betrouwbaarheid van onze herinneringen.

Psychiater/hypnosespecialist James Cobb wordt na een lezing in New York aangeklampt door een oude, doodzie- ke man die hem uitnodigt voor een logeerpartij op zijn landgoed. Deze Joshua Fleisher blijkt een vreemde in afzondering levende ziel, goed verzorgd door zijn personeel, geliefd vanwege zijn filantropische werken, maar eenzaam. Fleisher wil met hulp van Cobb de waarheid achterhalen over een dramatische gebeurtenis veertig jaar eerder in Parijs.

Net als in zijn goedverkochte debuutroman ‘Boek der Spiegels’ draait ook dit boek van de Roemeense schrijver E. O. Chirovici om de betrouwbaarheid van onze herinneringen.

Fleisher vertelt Cobb hoe hij als student op Princeton University Abraham Hale leerde kennen. ‘Abe’ was zijn tegenpool, een onrustige jongen, met soms kwaadaardige neigingen. Maar ook iemand waar hij moeilijk los van kon komen. Als Abe zijn beurs kwijtraakt en een baantje in Parijs vindt, volgt Joshua hem. Ze zijn dan begin twintig en gaan veel uit tot ze beiden verliefd worden op de Franse Simone. Om alles een keer goed uit te praten, boeken ze een kamer in een hotel. Dan volgt voor Fleisher een diep zwart gat. Hij drinkt te veel, valt in slaap en als hij uren later wakker wordt, heeft zich een drama afgespeeld. Simone is dood. Fleisher herinnert zich niet wat er is gebeurd. Hij vlucht naar de VS. Veertig jaar later wil hij met hulp van Cobb achterhalen of hij degene is die Simone heeft vermoord. Abe heeft hij nooit meer gesproken.

Omslag 'Een nacht in parijs' Beeld
Omslag 'Een nacht in parijs'

De hypnosesessies zijn vergeefs, Fleisher sterft, maar Cobb kan zijn verhaal niet loslaten. Dan krijgt hij het dagboek in handen van een man die vijftien jaar eerder overleed in een psychiatrische inrichting. Deze Jack Bertrand was ook al geobsedeerd door Abe Hale. En volgens hem was juist Fleisher de ijskoude, kwade genius van het stel.

Daarop voert Chirovici nog meer mensen op die Hale en Fleisher gekend hebben. De auteur zet de lezer daarbij steeds op een ander been - mensen herinneren zich gebeurtenissen heel anders. “Vergeten is een belangrijk onderdeel van ons immuunsysteem”, zei Cobb al tegen Fleisher en dat maakt dat de lezer niets voor waar kan aannemen.

Draaide het die nacht in het Parijse hotel wel om de twee jonge mannen wier levens getekend werden door het drama? Langzaamaan wordt de lezer een knappe, intrigerende puzzel in getrokken.

E. O. Chirovici
Een nacht in Parijs
Vert S. Brink en M. de Groot A.W. Bruna; 302 blz. €19,99

Oordeel

Knappe, intrigerende puzzel zet lezer steeds op verkeerde been

Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers. Meer recensies leest u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden