Een naargeestige middag in Capelle aan den IJssel

CAPELLE AAN DEN IJSSEL - In een voor amateurbegrippen veel te broeierige sfeer heeft nummer twee GVVV zaterdag de koppositie in de hoofdklasse B in een rechtstreeks duel heroverd op de koploper-voor-één-week, Capelle (0-1).

PETER WILSCHUT

In een naar middagje Capelle trok dat feit echter niet de meeste aandacht. De confrontatie tussen de nummers één en twee was van meet af aan onfris. De thuisclub opende het slagveld binnen een minuut. Aanvaller Tom Broeder pleegde bij het eerste duel een (niet met een kaart bestrafte) aanslag op de enkel van zijn opponent Saïd Larossi. Toen de Veenendaler het vergoelijkende handje van Broeder na de schop niet aanvaardde, was de toon gezet. Nog geen minuut later: Melrik Beukers draaide in het Capelse strafschopgebied om het standbeen van Wout Ooms heen. Beukers' val werd door arbiter Kohler gehonoreerd met een elfmeter, die door aanvoerder De Man werd benut (0-1).

Het vuile begin kreeg in de resterende 88 minuten kleur door zeven gele kaarten en een rechtstreekse rode kaart in blessuretijd. Capelle incasseerde vier gele rechthoeken (Broeder, Valk, Van der Made en Houmaini), de bezoekers ontvingen er drie (De Man, Larossi en Goes). GVVV-doelman Van de Peppel werd in de slotminuut uitgesloten toen hij zijn opgerukte collega Smith bij een wanhoops-corner voor Capelle onheus bejegende. Het tumult dat uit die actie volgde noopte Kohler tot het inlassen van een afkoelingsperiode van ongeveer een kwartier, waarna de resterende 70 seconden zonder resultaat werden volbracht. De leidsman beperkte zich met het bestraffen van acht kaart-incidenten tot het noodzakelijke. In de strijd van de onwillige honden met wie het slecht kersen eten is, gebeurde achter Kohlers rug nog veel en van alles dat met de mantel der liefde werd bedekt. Johan de Man solliciteerde al bij zijn eerste 'nuttige' overtreding naar rood, de recidivist deed dat in een stadium dat de frustraties nog binnen de perken waren nogmaals. Met het verstrijken van de tijd en het niet-komen van de gelijkmaker nam de frustratie bij de thuisclub toe. Van der Made, eerder zelf een speelhelft vogelvrij, bewerkte met het geel al op zak Marco van de Pol. Op hetzelfde moment sloegen Houmaini en Larossi elkaar zonder bal in de buurt en toen het speeltuig bij Ron Valk en Berto Smit kwam schopte Capelles libero de Veenendaalse invaller vol in de rug. Het kon nog erger. Capelle-spits Boudestein haalde in blessuretijd met gestrekt been door op De Man en zijn ploeggenoot Wilkes gebruikte Goes letterlijk als speelbal. Al dat naars deed tenslotte de stoppen bij Van de Peppel doorslaan.

De gebeurtenissen lijken niet los gezien te kunnen worden van de belangen. GVVV-trainer Frans Adelaar, zelf ooit een mooie linkspoot bij FC Utrecht: “In zo'n belangrijk duel mag altijd wat meer dan anders. De scheidsrechter heeft daarin op zichzelf een goede rol gespeeld. Hij floot als het moest, alleen de bijbehorende beoordeling van rood/geel had wat scherper gekund.” Zijn collega René Vermunt had geen goeie arbitrage gezien: “Wij worden steeds opgezadeld met scheidsrechters die bij tegenstanders om de hoek wonen (Kohler woont op circa 30 kilometer van Veenendaal - red.) en die niet de schijn wekken objectief te zijn. Daarnaast weten we dat GVVV dingen doet die professioneel schijnen, maar waar wij van walgen. Beukers gedroeg zich toch als een Duitser bij de strafschop? Je ziet vervolgens dat onze spelers te naïef zijn. Dat zal dan onze tekortkoming wel zijn. Laat duidelijk zijn dat wij ons dit seizoen al vaker benadeeld gevoeld hebben. Capelle wordt blijkbaar nog niet voor vol aangezien.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden