Een na hoogste niveau voor terreurdreiging

Nederlandse djihadstrijders vergroten risico op aanslag Extra grenscontroles

Niet buitenlandse terroristen van Al-Kaida, maar Nederlandse djihadstrijders die terugkeren uit Syrië en andere conflictgebieden vormen een risico voor Nederland. Deze moslimjongeren zijn bij terugkomst radicaal in hun gedachtegoed, maar kunnen ook getraumatiseerd zijn en bereid zijn om geweld te gebruiken.

Daarom heeft de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid, Dick Schoof, het dreigingsniveau dat de kans op aanslagen in Nederland aangeeft, verhoogd naar 'substantieel'. Dat is het op één na hoogste niveau. Sinds november 2009 was de dreiging 'beperkt', het op één na laagste niveau. Het laagste niveau is 'minimaal' en het hoogste 'kritiek'.

Volgens Schoof zijn een kleine honderd Nederlandse djihadstrijders naar conflictgebieden afgereisd, van wie de meesten naar Syrië. Een deel is naar Afrikaanse brandhaarden vertrokken. De terrorismecoördinator vreest dat deze djihadstrijders andere jongeren ervan overtuigen hen te volgen. Volgens hem is de 'djihadistische radicalisering' van kleine groepen jongeren toegenomen.

Tegelijkertijd is de aandacht van politiek en samenleving voor radicalisering afgenomen. Het enige wat Nederlanders aan de dreiging herinnert, zijn de bodyscan op Schiphol, de verhalen uit de Verenigde Staten en het Midden-Oosten, en de beveiliging van PVV-leider Geert Wilders.

Schoof laat weten dat de grenscontrole door de koninklijke marechaussee wordt verhoogd en dat de inzet op inlichtingen, onderzoek, opsporing en vervolging wordt uitgebreid. Minister Ivo Opstelten (VVD, veiligheid en justitie) heeft de burgemeesters van de vier grote steden en de Tweede Kamer op de hoogte gebracht.

De djihadstrijders komen voornamelijk uit de invloedssferen van de salafistische stroming van de islam. Deze stroming staat bekend als zeer orthodox. Er zijn enige moskeeën in Nederland die deze stroming prediken. De Libanees-Syrische imam Fawaz Jneid is een van de bekendste voorgangers van deze stroming. Vorige week kwam uit onderzoek van instituut Forum naar voren dat vooral Marokkaanse jongeren naar voornamelijk vissers en Syrische predikers gaan die ze kunnen overreden om in Syrië te vechten.

De belangrijkste Marokkaanse imams hebben afgesproken dat ze ouders, en vooral moeders, gaan voorlichten hoe ze signalen van extreme radicalisering bij hun kinderen kunnen herkennen.

Vanuit Europa zijn vele honderden djihadstrijders actief in landen waar moslimradicalen vechten. Andere westerse landen hebben eveneens maatregelen genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden