NatuurdagboekKoos Dijksterhuis

Eén mythisch wezen leek me al prachtig, en ik wilde het liefst een sneeuwluipaard zien

Van een vriend kreeg ik oude boeken en daartussen zat ‘De Sneeuwluipaard’ van Peter Matthiessen. Die beschrijft een vierhonderd kilometer en drie maanden lange wandeltocht door de bergen van Nepal, in 1973, samen met de zo-oloog George Schaller. Ook Schaller schreef er een boek over: ‘Stones of silence’. Toen ik eens vijf weken door Nepal wandelde, las ik Schallers boek, dat ondanks zijn poëtische titel vooral over onderzoek gaat. Matthiessens prozaïsche titel vertelt juist een persoonlijk verhaal over zijn pelgrimstocht door de bergen, op zoek naar vrijheid.

Matthiessen was boeddhist en spiritueel ingesteld. Ik heb jarenlang boeddhistische meditatie beoefend, en heb kloosters bezocht in vijf Aziatische landen, waaronder Nepal. Toch voel ik meer voor wetenschap dan voor spiritualia. Matthiessen gelooft zelfs in levitatie (vliegen) en op water lopen, en het bestaan van de yeti lijkt hem waarschijnlijk; de (verschrikkelijke) sneeuwman. Ach ja, de hippietijd.

‘De Sneeuwluipaard’ is een mooi boek. Destijds reisde ik maandenlang en las ik wat ik toevallig te pakken kreeg. ‘De Sneeuwluipaard’ had ik gemist. Matthiessen beschrijft de woeste Himalaya zoals ik me die herinner, met de ijle lucht, de hete zonnestralen door de vrieslucht, de met de hoogte veranderende seizoenen, de gieren, de berghoenders, de houtvuurtjes, de yaks en Tibetanen. Hij schrijft over de Dhaulagiri, de Annapurna en de Machapuchare, drie gigantische bergen, waar ook ik tussendoor liep.

De heren vinden blauwschapen, en waar die leven kunnen sneeuwluipaarden zijn. Die schitterende dieren leven bijna even afgelegen, hoog en onvindbaar als yeti’s. Mij leek één mythisch wezen al prachtig, en ik wilde het liefst een sneeuwluipaard zien. Dat gebeurde niet, maar ook niet-zien is waardevol, vindt Matthiessen. Hij maakte zijn pelgrimage na de dood van zijn vrouw, en bracht hun zoon zolang onder bij familie. Vrijheid…

Iedere dag verbaast bioloog Koos Dijksterhuis zich over wat groeit of bloeit. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden