Een muurtje bouwen is supergemakkelijk!

Harmen van Dijk wilde al een aannemer inhuren voor een tussenwandje, maar kwam erachter dat een muur bouwen reuze eenvoudig is - en goed voor je ego: 'Ik heb me zelden zo volwassen gevoeld. Alsof ik een compleet huis uit de grond heb gestampt.'

Een muur bouwen. Dat klinkt als iets dat je niet zomaar gaat doen, zonder op z'n minst een cursus gevolgd te hebben. Maar ik had een muur nodig, met een deur erin - ook dat nog. In het nieuwe huis zaten namelijk, behalve om de badkamer, geen binnenmuren. En hoe hip het ook klinkt, zo'n loftwoning, ik wilde toch liever een muur tussen het woon- en het slaapgedeelte. Maar een muur is niet iets waarmee je doe-het-zelfrisico's kunt nemen. Een laminaatvloer die niet goed ligt is lastig. Een vlekkerig geschilderde muur lelijk. Maar een muur die omvalt, dat is levensgevaarlijk. Een muur moet stevig zijn. Daar moet je tegenaan kunnen leunen, daar moet een boekenplank aan kunnen hangen. Kortom, die kun je niet zelf bouwen.

Dacht ik.

Maar eigenlijk is een muur bouwen reuze eenvoudig, ontdekte ik. Eigenlijk is het een soort decorstuk. Wat houten latten en gipsplaten, meer niet. Je kunt ook metselen met gasbetonblokken natuurlijk. Dat is ook niet zo moeilijk, net Lego, maar toch gecompliceerder dan een gipswandje. Daar komt geen cement aan te pas, met een zaag en een schroefboormachine kom je een heel eind. Je hebt wel hulp nodig. Liefst iemand die het al eerder heeft gedaan, maar in elk geval iemand om te assisteren, want in je eentje kom je steeds net twee handen tekort. (Eerlijk is eerlijk: uiteindelijk assisteerde ik mijn vriend die het al eerder had gedaan, maar zodoende leer je, toch?)

Raamwerk maken

We beginnen met het plaatsen van een raamwerk. Dat kun je maken van houten balkjes (standaardmaat 44 bij 44 mm) of metalen profielen. Wij kiezen voor hout, dat lijkt me makkelijker boren en zagen. Allereerst bevestig je een balk op de vloer, waar de muur moet komen. Omdat in de kamer vloerverwarming zit, durven we niet in de vloer te boren. Maar er blijkt lijm te bestaan die sterk genoeg is om een muur te bevestigen. Op die liggende balk schroeven we staande balken, op 60 centimeter van elkaar. Precies de breedte van een gipsplaat - bouwen is vooruitzien. Voor de stevigheid komen er tussen die staande balken nog wat dwarsbalken.

Gipsplaten schroeven

Nu kunnen de gipsplaten erop geschroefd worden. Gipsplaten kun je met een stanleymes op maat snijden. Heel eenvoudig: snee erin, reststukje eronder, klap erop en afbreken. Boren van een gipsplaat vergt enige oefening - je schiet er zo doorheen.

Isoleren

Als de rij gipsplaten aan een kant op de balken is geplaatst, kun je isolatiemateriaal in de wand stoppen. Binnenshuis doe je dat niet voor de warmte, maar tegen geluidsoverlast. (Stel je er trouwens niet al te veel van voor - als het echt stil moet zijn, kun je weer beter metselen met gasbeton.) De matten isolatiemateriaal worden op maat gesneden en in de vakken geduwd. Daarna kan de andere kant met gipsplaten bedekt worden. Klaar is de muur. Tenminste, de ruwbouw.

Gaas op de naden

Het ingewikkeldste komt pas als je denkt dat je bijna klaar bent, namelijk de afwerking. Want we hebben nu een muur met lelijke naden tussen de gipsplaten. Gelukkig worden in de doe-het-zelfwereld steeds meer producten uitgevonden die het de klusser gemakkelijk maken. Op de naden plak je een soort gaas, het lijkt bijna op een rol verband. Daarop strijk je een pasta. Als die droog is, kun je de muur glad schuren. Het verband zorgt ervoor dat er geen scheuren in de muur komen als je er tegenaan leunt of als de vloer trilt - het blijft een beetje elastisch. Oké, als er zonlicht langs de wand strijkt, zie je misschien wel een iets hobbelig effect. Maar omdat je het zelf hebt gedaan, geeft dat niet. En als je het spekglad wilt, moet je langer schuren. Of een stukadoor inhuren.

En die deur?

Dat lijkt ingewikkeld, maar ook hier is alles op maat gemaakt voor de doe-het-zelver. Je kunt een metalen kozijn kopen en een deur - een complete deurkit, zeg maar. Als je het raamwerk bouwt, spaar je een opening uit volgens de aangegeven maten op de verpakking. En dan kan er eigenlijk niets misgaan. Het metalen kozijn klem je om de wand heen - het past precies om een balk waarop aan weerszijden een gipsplaat is bevestigd. Het driezijdige frame klemt zich om de zijkanten en bovenkant van de deuropening en met een 'klik' zet het zich vast. Als het waterpas zit, draai je nog een paar schroeven aan en zit het kozijn muurvast. De scharnieren schroef je zo in het kozijn en in de deur. Paumelle scharnieren, om precies te zijn. Die kun je eenvoudig in elkaar schuiven. Je hangt de deur in het kozijn, doet 'm dicht en klaar ben je. Oké, soms moet je de scharnieren wat stellen met een schroevendraaier, omdat de deur scheef hangt. Maar in ons geval zit de deur meteen goed.

Daar sta ik, nadat de deur voor de allereerste keer is dichtgevallen, in een kamer die er eerst niet was. De ruimte klinkt anders dan daarvoor. Het licht valt er anders binnen. Ik kan de neiging niet onderdrukken om een paar keer naar buiten en weer naar binnen te lopen - deur open, deur dicht - als om me te overtuigen dat er nu echt een kamer is ontstaan. Het heeft iets kinderlijks, maar ik heb me zelden zo volwassen gevoeld. Alsof ik een compleet huis uit de grond heb gestampt.

Goed, er moet nog een klink in de deur, de muur moet geverfd en er moeten plintjes gezet. Maar vanavond slaap ik tevreden in een echte, zelfgebouwde, slaapkamer.

Wat kost dat?
Een gipsplaat kost zo'n 5 euro

Een houten balk zo'n 3 euro

Montagelijm zo'n 15 euro

2000 gipsplaatschroeven 25 euro

Stuc en band (van het merk Gyproc) zo'n 75 euro.

Deur en kozijn (van het merk Berkvens) zo'n 200 euro.

Een muurtje staat al voor zo'n 400 euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden