Een museum bezoek je zó

Ronddwalen kan iedereen. Maar hoe haal je echt iets uit een museumbezoek? Johan Idema daagt met zijn pas verschenen boek 'How to visit an art museum' bezoekers uit hun museumverblijf leuker en lonender te maken.

Is een museumbezoek zo moeilijk?

"Veel mensen dwalen maar wat rond en kijken gemiddeld maar negen seconden naar een kunstwerk. Ze maken niet echt contact met het werk en begrijpen niet altijd wat ze zien. Onderzoek laat helaas zien dat kunst niet de indruk maakt die we verondersellen of waarop we hopen. Het boek gaat over hoe een bezoeker meer uit zijn onderzoek kan halen."

Hoe haal je meer uit een museumbezoek wanneer je weinig begrijpt van kunst?

"Er is zo veel mogelijk. Het gaat er vooral om hoe je als bezoeker het museum wilt beleven. Praat eens met de toezichthouders die in de zaal zitten. Zij zitten daar de hele dag en zien van alles gebeuren, daar willen ze best over vertellen. Ze zijn de ogen en de oren van het museum. Sommige zullen je verbazen met hun kennis van kunst."

Wat is not done in een museum?

"Natuurlijk is niet alles toegestaan, zoals schreeuwen of de kunst aanraken, maar er mag meer dan je verwacht. Bezoekers denken dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen in een museum. Sommigen verwachten dat je moet fluisteren en dat je niks mag vragen. Dat is niet zo. Je moet je juist niet voegen naar hoe het daar aan toe gaat. Breng je mp3-speler eens mee en kies goede muziek bij de kunst die je ziet: het een kan het ander versterken."

Zijn musea er wel van gediend dat iedereen doet wat hij of zij wil?

"Musea hebben veel aandacht voor de kunst maar minder voor wat de bezoeker prettig vindt. Het doel van een museum zou moeten zijn mensen een kunstwerk maximaal te laten beleven en begrijpen. Daarom mogen musea best meer rekening houden met de behoefte van het publiek."

Hoe zouden musea een bezoek beter kunnen maken?

"Vroeger stonden er banken. Dan kon je echt zitten voor een stuk en het even rustig bekijken, met misschien een kopje koffie erbij. Tegenwoordig zijn de gebouwen Spartaans ingericht. Meer comfort is ook belangrijk. Om iets goed te kunnen zien, kun je beter zitten. Niemand kijkt toch staand tv?"

Dinsdag 30 september: 'How to visit an Art Museum', debat in Pakhuis de Zwijger, in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden