Review

Een mug met poster van Stallone op de ijskast

Hij schrijft voor de Russische Playboy, won in 1993 de Russische 'Kleine Booker-prijs' voor zijn verhalenbundel 'De blauwe lantaarn' en zijn werk is in meerdere talen vertaald. Viktor Pelevin (1962) is een gevierd Russische auteur.

Met dit in het achterhoofd, is een bespreking van zijn laatste roman 'Het leven der insecten' een lastige kwestie. In dit boek, bestaande uit een aantal losse verhalen waarin dezelfde personages steeds weer terugkeren, heeft de auteur een kolonie insecten gesitueerd in een badplaats op de Krim. We ontmoeten de Amerikaanse mug Sam, die met twee Russische muggen een joint venture probeert af te sluiten, de junk-luizen Maxim en Nikita die in een joint eindigen, de hoerige Natasja in haar felle groene jurkje, die zich van vliegende mier heeft verpopt tot vlieg en eindigt aan een smalle strook vliegenpapier. Mieren met rode pumps, muggen in taxi's met faxapparaten en een poster van Sylvester Stallone op de ijskast. Insecten die leven als mensen.

Wat wil Pelevin met dit boek? Een satire op zijn land waarin de insecten model staan voor het verval van waarden en normen in het moderne Rusland? Een moderne fabel zonder moraal? Maar in een fabel handelen dieren als mensen terwijl ze hun dierlijke streken behouden. In 'Het leven der insecten' is het insect al te menselijk, en dat is ronduit ergerlijk; een mislukte manier om de lezer op het verkeerde been te zetten.

Uiteraard zijn er wel een paar mooie momenten in de roman, met name wanneer Pelevin wel consequent in zijn beschrijving is. De eenzame mier Marina bijvoorbeeld die ziet dat haar pas dode man door zijn collega's wordt opgevreten en later ontdekt dat haar net geboren dochtertje de eieren met haar broertjes en zusjes erin verslindt. Maar een paar mooie fragmenten maken een boek niet tot een geheel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden