Een moslimakledinglijn voor het Suikerfeest

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Met een keurende blik gaat de zwarte stof door haar handen. Jamna Ghoula (43) zoekt een geschikte jurk voor het Suikerfeest van vandaag. Shoppen is een jaarlijks terugkerend ritueel aan het eind van de ramadan. Moslima's doffen zich dan extra op om het feest luister bij te zetten. Nichtje Ibi, voluit Ibtissame (12), is mee voor de gezelligheid. Hier in de Utrechtse vestiging van de V&D hangt ter gelegenheid van de islamitische feestdag voor het eerst een moslimakledinglijn.

Marije van Beek

Enkellange rokken, hooggesloten jurken. Op een paar meter afstand kondigen felroze letters de uitverkoop van bikini's aan: 'BIG SEXY SALE'. Voor Ghoula, in het dagelijks leven kickbokslerares, komt het Suikerfeesthoekje als een totale verrassing. "Een beetje bedekte kleding, en dat gewoon in een Europese winkel? Dit geeft een heel fijn gevoel." Ze snelt verguld de rekken door. "Net alsof ik en mijn geloof geaccepteerd zijn." Naar een zwarte jurk kijkt ze iets langer. "Leuk. Maar ik kijk eerst verder."

Eigenlijk had Ghoula al een outfit liggen. Maar omdat ze een paar kilo afgevallen is - "een van de vele zegeningen van de ramadan" - heeft ze iets nieuws nodig voor morgenavond. "Ik wil niet in iets groots, snap je?"

Niet te wijd, niet te strak
Te wijd is dus niet goed. Maar te strak is ook weer niet de bedoeling. Waar de grens ligt tussen die twee valt lastig uit te leggen, zegt Ghoula. "Een jurk met taille kan, als hij tenminste verder wijd uitloopt."

In winkel drie valt haar oog op een blauwgroene jurk met pauwenveren. Die gaat ze passen. Net als ze op twee voeten buiten de kleedkamer staat, en in de spiegel blikt, schiet ze terug naar binnen. Vanachter het ijlings dichtgetrokken gordijn: "Dat was dus iets te strak."

Het tempo is moordend. Ibi houdt haar tante maar net bij. "Ja", lacht Ghoula, "ik weet precies wat ik zoek." Oftewel: veel komt niet in aanmerking. Bij de zoveelste kledingzaak moeten ze boven zijn. Eén oogopslag, en ze maken rechtsomkeert. Zuchtend daalt Ghoula de trap af. "Alleen maar minikleertjes. Topjes, rokjes, daar kan ik niet mee over straat."

null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone
null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

Zwart
Haar voorkeur voor bedekkende kleding, legt Ghoula uit, heeft met de man en het geloof van doen. "Ik wil gewoon lekker kunnen lopen en bewegen. Niet dat ze me allemaal nastaren." Ze draait haar hoofd werktuiglijk 180 graden om. "Dat is wat ik bedoel. Ze zijn zo in verleiding gebracht." Tijdens de ramadan heeft ze om soortgelijke redenen vooral zwart gedragen. "Ik ben gek op kleur. Maar ik wil iedereen in zijn rust en waarde laten. Vandaar de sombere en onopvallende kleding. Je vast niet alleen met je maag, maar ook met je ogen en met je oren." Beslist: "Ik wil niet dat iemand door mij een zonde begaat."

Dan is er een rode jurk die zwierig om haar enkels beweegt. Nichtje Ibi is enthousiast. "Ik vind hem goed." Maar Ghoula vindt van niet. "Te wijd. Een beetje losjes bij mijn borsten." De jurk daarop blijkt onderaan splitten in de zoom te hebben. "Dat is ook niks."

De volgende generatie
Bij de Mango aan de Oudegracht, die dit jaar eveneens voor het eerst een collectie voor moslima's heeft, is er uitverkoop. Oranje, groen, paars, Ghoula heeft het snel gezien. "Niets meer in mijn maat."

Inmiddels wacht Ibi buiten als haar tante de kledingrekken doorploegt. De zon schijnt op haar hoofddoek. En achter de rij knoopjes van haar tuniek glipt - vast niet helemaal de bedoeling - een blauw behaatje uit. "Nee", vertelt Ibi, ze denkt niet over elk kledingvoorschrift hetzelfde als haar tante en moeder. "Strakke jurkjes vind ik ook leuk, maar mijn moeder vindt dat niet kunnen. Omdat mijn benen daar te dik voor zijn."

Hip en bescheiden

Loubna Sadoq (38) is de vrouw achter de moslimakledinglijn 'Sadoq'. De kleding hangt in V&D.

Wie kwam er op het idee?
"Mijn kleding deed het al een tijdje goed op Internet. Afgelopen jaar werd ik door V&D benaderd. Ze vonden het hartstikke leuk wat ik maak. En klanten hadden gevraagd naar hippe kleding voor moslima's. Zodoende."

Loopt het?
"Ja, V&D is tevreden. Vandaag had ik een gesprek. Volgend jaar komt er weer een Suikerfeestcollectie. En ze overwegen zelfs om het in de vaste collectie op te nemen."

Omschrijf je kleding eens?
"Als 'modest fashion'. Mijn merk is niet alleen voor moslima's, maar voor alle vrouwen die bescheiden voor de dag willen komen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden