Opinie

Een moslim stemt niet op de PvdA

ijsttrekker Diederik Samsom neemt deel aan de buurtbarbecue op het Dalmeyerplein in Dordrecht tijdens een campagnedag van de PvdA voor de landelijke verkiezingen van 12 september. Beeld ANP
ijsttrekker Diederik Samsom neemt deel aan de buurtbarbecue op het Dalmeyerplein in Dordrecht tijdens een campagnedag van de PvdA voor de landelijke verkiezingen van 12 september.Beeld ANP

Dat moslims voor de PvdA kiezen, is voor mij als belijdend moslim onbegrijpelijk. Het is een seculiere partij waar je religieuze overtuiging op de tweede plaats komt. Dat is het goed recht van de PvdA. Maar moslims die hun religieuze beleving serieus nemen, hebben hier niets te zoeken.

MUSTAFA AMHAOUCH en KANDIDAAT-KAMERLID CDA (NR. 16)

Hoe marginaal de rol van ons geloof bij de PvdA is, blijkt alleen al uit het feit dat deze partij onlangs, in tegenstelling tot het CDA, voor het verbod op de rituele slacht heeft gestemd. En dit dan zonder overleg met de niet onaanzienlijke moslim- achterban die tegen dit verbod is. Het gaat hier tenslotte om een ritueel dat essentieel is voor de religieuze beleving van moslims (en joden).

En daar blijft het niet bij. Ook de rol van het bijzonder onderwijs staat bij de PvdA haaks op onze religieuze beleving. Terwijl het merendeel van de moslims voor bijzonder onderwijs is, is hier bij de PvdA geen ruimte voor. Dit in tegenstelling tot het CDA, waar voor het bijzonder onderwijs met respect voor je confessionele identiteit een belangrijke rol is weggelegd.

Een keuze voor de PvdA is in principe een keuze tegen je religieuze identiteit. Moslims die hun godsdienst serieus nemen, zouden op het CDA moeten stemmen. Een multi-confessionele partij waarin het respect voor elkaars religieuze overtuiging centraal staat.

De PvdA profileert zich als de partij waar het belang van moslims in goede handen is. In werkelijkheid is dat al lang niet meer zo. Het CDA gelooft in de kracht van de vrijheid. Ik wil mezelf kunnen zijn als Europeaan, als Limburger, maar zeker ook als praktizerend moslim. Het CDA geeft niet alleen mij, maar iedereen daartoe de ruimte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden