Een moslim als president? Het idee alleen al

null Beeld ap
Beeld ap

"Ben ik mijn broeders hoeder?"
Donald Trump zei het niet letterlijk zo Bijbels in zijn tweet zaterdag, maar het kwam er dicht in de buurt. "Ben ik moreel verplicht de president te verdedigen, elke keer dat iemand iets slechts of controversieels over hem zegt? Ik dacht het niet!"

Trump reageerde ermee op de beroering die hij had veroorzaakt toen donderdag tijdens een bijeenkomst in Rochester, in New Hampshire, een vragensteller vroeg wat hij vond van de zo onderhand overal in de VS geïnfiltreerde islam. "We hebben een probleem in dit land, en dat heet moslims", zei hij. We weten dat onze huidige president er een is. Weet je, hij is niet eens een Amerikaan. Geboortebewijs, man."

'We zullen er naar kijken'
Trump leek de vraag niet erg te waarderen, maar toen de man daarna doorging over 'trainingskampen' die er her en der in de VS zouden zijn, waar moslims zouden leren om 'ons te doden', ging hij daar op in. "We gaan naar een hoop dingen kijken", zei hij op de even vage als besluitvaardige manier waarmee hij tot nu toe zo'n enorm succes heeft. "Een hoop mensen zeggen dat, en een hoop mensen zeggen dat daar slechte dingen gebeuren. We gaan daar naar kijken, en naar allerlei andere dingen."

Wat hij dus niet deed, was wat bijvoorbeeld in 2008 John McCain wel heel sportief deed toen een vrouw zei dat zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen, Barack Hussein Obama, een Arabier was. "Nee mevrouw", zei hij beslist, terwijl hij haastig microfoon van haar overnam. "Hij is een fatsoenlijke huisvader, burger."

Dat Trump dat niet deed, was op zich niet verrassend. Hij was, zoals de vragensteller al aangaf, een van degenen die het hardst riep om het openbaar maken van Obama's geboortebewijs uit Hawaii, met de verdenking dat het niet bestond of vals was. Trump had er zelfs onderzoek naar laten doen, zei hij destijds, en daar waren 'opzienbarende dingen' uitgekomen. Waar later niemand ooit meer iets over heeft gehoord.

Liever niet corrigeren
Zijn opstelling is ook niet uniek in de Republikeinse partij. Er zijn de afgelopen jaren meer rechtse politici op video betrapt terwijl ze dergelijke veronderstellingen gewoon lieten passeren. Onder Republikeinen is die overtuiging immers wijdverbreid, in sommige peilingen zegt zelfs 54 procent dat Obama een moslim is. En niemand gaat meer van je houden al je hem of haar corrigeert.

Wel weer uniek voor Trump was, dat hij nog een fijn stapje verder ging door McCains aanpak van destijds te bekritiseren. De senator kon toch al weinig goed doen bij Trump: eerder had hij hem al eens de status van oorlogsheld ontzegd, want de man was tijdens de Vietnam-oorlog weliswaar gevangen gehouden en gemarteld, maar hij had zich daarvoor wel laten pakken.

In het geval van die opmerking over Obama was hij volgens Trump onhoffelijk geweest. "Herinner je je die dag dat McCain de vrouw de microfoon uit haar handen rukte? Dat was een beetje ruw, om eerlijk te zijn. Wie is het met me eens? Het was een beetje ruw. Hij werd er zo om geprezen."

Beschermheer van de godsdienstvrijheid
Hij zei dat zaterdag voor een gehoor van evangelische christenen in Des Moines, Iowa. Een publiek waarvoor hij, om ze gerust te stellen dat hij uit het goede hout gesneden was, een bijbel had meegenomen die hij van zijn moeder had gekregen. "Ik zal de godsdienstvrijheid beschermen", beloofde hij.

Volgens een verslaggever van USA Today kreeg hij er maar matig applaus voor. Dat zou je ook verwachten van een publiek dat bijbelvast is, en weet wat het antwoord is dat van hogerhand gegeven werd op de vraag "Ben ik mijn broeders hoeder?".

Wie het antwoord gaf, was Jeb Bush, vrijdag in Michigan. "Trouwens, hij is een Amerikaan, hij is een christen", zei hij over Obama. "Zijn probleem is niet waar hij geboren is of wat zijn godsdienst is." Hij had nog verder kunnen gaan en zeggen dat 'moslim' in Amerika geen diskwalificatie is, of zou mogen zijn. Maar je kunt ook teveel willen.

En hij koos tenminste niet de lijn van Ben Carson, een van de grote concurrenten van Trump, die bijvoorbeeld zijn belastingplan rechtstreeks uit de Bijbel heeft gehaald en het dan ook juist bij protestants-christelijke Republikeinen goed doet. "Het geloof van de Amerikaanse president moet sporen met de Amerikaanse Grondwet", zei hij zondag in het NBC-programma Meet the Press. En dacht hij dat de islam aan die voorwaarde voldeed? "Nee."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden