Review

Een moskee in ons midden? Pa zou z'n ogen niet geloven

Ineke Teijmant en Fred Martin: Nieuw-West - een buurt van goede bedoelingen. Met foto's van Bart Sorgedrager. Bas Lubberhuizen, Amsterdam; ¿ 24,50.

Wethouder J. van der Velde wist wat hij deed toen hij meteen na de oorlog aankondigde, 50 000 woningen in tien jaar tijd te willen bouwen om de woningnood te lenigen. Er lag al een compleet plan klaar: het Algemeen Uitbreidingsplan, vóór de oorlog gemaakt door stedebouwkundige prof. Cor van Eesteren.

In 1951 sloeg PvdA-minister van Wederopbouw en Volkshuisvesting J. in 't Veld de eerste paal in de grond voor wat Slotermeer zou worden. Van Eesteren wilde de aaneengesloten Amsterdamse bebouwing handhaven, maar dan wel met 'tuinwijken' met veel groen, waar arbeiders, op fietsafstand van hun werk, vrij zouden wonen en zich ontplooien. Het resultaat was minder fraai dan het op de tekentafel leek. Om de huren laag te houden, werden de plannen aangepast: minder laagbouw en meer middelhoogbouw, minder ruime woningen, minder dure stedebouwkundige oplossingen. Als compensatie kwam er wel meer groen.

In 'Nieuw-West - een buurt van goede bedoelingen' vertellen bekende bewoners en oud-bewoners als Wim Kok, Wim Polak, Roel de Wit, Henk Vonhoff, John en Edward Metgod, Max Pam, Pim de la Parra, Peter van Straaten en Henk Spaan hoe het is om in de westelijke tuinsteden te wonen. Alom heerst enthousiasme over hoe het was: 's zondags uitwaaien langs de Sloterplas of wandelen en spelen op de dijk, waarover nu de trein richting Schiphol en Hoofddorp rijdt. Inmiddels - schrijft Wim Kok in een tussenzinnetje - zijn de tuinsteden 'dichtgegroeid en onderdeel geworden van echte, middelgrote steden'.

Het meest eerlijke verhaal is van oud-onderwijzeres Yolande Bottelier. Ze schetst hoe in de jaren tachtig haar Overtoomse Veld verloederde en ze zich een vreemde begon te voelen tussen allerlei talen die ze niet verstond. Maar de laatste jaren gaat het de goede kant weer op. De buurt is opgeknapt, allochtone jongeren praten in de tram Nederlands met een onmiskenbaar Amsterdams accent, en de bewoners houden weer zelf de straten schoon. In oktober '92 ging ze kijken toen de moskee aan de Postjesweg geopend werd. Ze werd gastvrij onthaald.

“Ik moest denken aan mijn door en door katholieke, maar ruimdenkende vader, die nu al zo'n veertig jaar dood is. Kon ik 'm maar zeggen: 'Pa, kom eens kijken, wat er hier is gebeurd sinds je weg bent! Een moskee in ons midden. En christenen en moslims daar met z'n allen bijeen.' Hij zou zijn ogen niet geloven.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden