EEN MOORD VOOR EEN CUP-A-SOUP

Lichtgewicht maaltijden, heten ze in de winkel. Op pad heet het gewoon 'droogvoer', de zakjes vol kruimels jachtschotel, Tibetaanse stoofpot en omelet met fijne kruiden. Wat kokend water erbij, roeren en daar staat weer een volwaardige maaltijd. Smullen is anders, maar je mot wat op een bergtop in niemandsland.

Het gaat goed met 'kippekorrels', zoals een dame vol blaren haar prakje onlangs aan de voet van de Franse Mont Lozere benoemde. Haar man gebruikte liever de wat algemenere benaming van 'veevoer'. Speciaalzaak Bever Zwerfsport bijvoorbeeld, meldt een duidelijke stijging in de verkoop van de gedroogde uien, vlokken en het poeder waarvan op 3 000 meter hoogte zelf brood kan worden gemaakt. Steeds meer Nederlanders maken in de vakantie meerdaagse wandeltochten of klimmen de bergen in, dus steeds meer Nederlanders hebben behoefte aan lichte en voedzame maaltijden, en ze moeten nog gemakkelijker klaar te maken zijn ook.

Het voorlichtingsbureau voor de voeding en Konsumenten Kontakt hebben ieder apart de afgelopen maanden tientallen droogmaaltijden onderzocht en beproefd, en trekken zo'n dertig maaltijden verder nogal verschillende conclusies. Beide partijen zijn het op slechts enkele punten eens: De energiebijdrage van het vakantievoedsel, zo concluderen ze beiden, is minder dan van een gewone maaltijd thuis, terwijl een wandelaar tijdens zijn tocht juist meer energie nodig heeft. De meeste sportieve vakantiegangers hebben zo'n 3000 tot 4000 kilocalorieen (kCal) per dag aan energie nodig, terwijl dat normaal op 2000 kCal ligt. Een warme maaltijd thuis levert zo'n 600 kCal op, maar een hap in het veld benadert die hoeveelheid niet eens en blijft steken op 300 tot 500 kCal.

Juist omdat de maaltijden niet voldoen, is het belangrijk dat wandelaars onderweg bijeten: energie-rijke muesli-repen of de fruitstaven van de bij wandelaars befaamde dr Balke, krenten en rozijnen, of biscuits: de meeste lopers zweren bij de hartkeks van Bever.

Prijzen De prijzen van de maaltijden lopen enorm uiteen, blijkt uit het onderzoek van beide organisaties. De meeste tweepersoons maaltijden kosten tussen de tien en twintig gulden, de prijs per 100 Kcal van zo'n maaltijd kan varieren van 40 cent voor de Tibetaanse stoofpot van Bever, tot 3,29 gulden voor de Hongaarse schotel van Trekking.

Beide bladen waarschuwen ervoor dat wandelaars veel moeten blijven drinken. Het leveren van inspanning gaat gepaard een extra vochtverlies. Buitensporters krijgen van het voorlichtingsbureau voor de voeding het advies hun geplas bij te houden. Plast men minder dan normaal, dan drinkt men te weinig. En: 'Wandelaars moeten drinken voordat zij dorst hebben', maar dan moeten er natuurlijk wel geregeld bronnetjes beschikbaar zijn.

Konsumenten Kontakt heeft ook de verpakkingen van het lichtgewichtvoedsel bekeken en komt tot wat wonderbaarlijke uitspraken. Na een in dit verband wat vreemde opmerking over de voorkeur voor statiegeldverpakkingen, accepteert de club dat lege verpakkingen nu eenmaal bij het vakantieafval horen. “Sommige materialen kunnen opnieuw worden gebruikt en moeten gescheiden worden ingezameld. (...) Lege verpakkingen dienen in elk geval te worden meegenomen zodat deze bij terugkeer in de bewoonde wereld op de daarvoor bestemde plaatsen kunnen worden achtergelaten.” Een milieuvriendelijke opmerking van een onderzoeker in witte jas, maar heeft KK wel eens van een kampvuurtje gehoord?

Elke wildkamperende toerist heeft 's avonds zijn afval hard nodig op dat vuur op gang te krijgen. Het lijkt of de onderzoekers zelf altijd een hotel pakken en de test in een lab hebben uitgevoerd. De volgende keer beoordelen ze weer kinderzitjes.

Ook de smaakbeoordeling door een heus panel ondersteunt de veronderstelling dat KK weinig feeling heeft met de praktijk. Maaltijd na maaltijd wordt door de proevers van KK afgekeurd, men is het erover eens: droogvoer is niet te eten.

Terwijl het Bureau voor de voeding de maaltijden redelijk tot zeer smakelijk vindt. Een lezer van de test van KK kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de maaltijden daar door huisvrouwen in Utrecht Overvecht zijn opgewarmd, beoordeeld en afgekeurd. Oke, haute cuisine is het niet, maar weten ze bij KK wel dat na een dag sjokken met vijftien kilo bagage op de nek, wandelaars een moord doen voor een cup-a-soup, laat staan voor een jachtschotel met rundvlees?

Al bestaat die uit korrels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden