'Een mooie, positieve tussenstop'

DUBLIN - Een Europees kampioenschap kortebaan vraagt om terughoudendheid bij het trekken van conclusies voor de confrontie waar het uiteindelijk allemaal om draait in het internationale zwemmen: het gevecht met de wereldtop op de Olympische Spelen in een bad van 50 meter. En toch bood de vierdaagse in Dublin zoveel aanknopingspunten voor het Nederlandse zwemmen dat optimisme is gerechtvaardigd. Er is, blijkt nu toch, leven na Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn.

Fedor Hes, trainer van TZA, durfde het niet uit te spreken, zijn Philips-collega Jacco Verhaeren wel. Marleen Veldhuis en de winnaar van het brons op de 200 meter schoolslag, Thijs van Valkengoed, mogen gaan denken aan podiumplaatsen in Athene. ,,Je moet zo'n toernooi niet overschatten, maar ook niet onderschatten. Het was heel sterk bezet en hoewel dit een 25 meterbad is... het blijft gewoon zwemmen'', vond bondscoach André Cats die repte van 'een mooie, positieve tussenstop'.

Veldhuis (24) werd gisteren Europees kampioene op de 50 meter vrije slag. Eerder won ze al zilver op de 100 meter. Bovendien was ze de doorslaggevende schakel in de estafetteteams. Op vrijdag was het goud op de 4x50 meter vrije slag al binnengehaald met een wereldrecord, zaterdag volgde het brons op de wisselslagestafette. In dat laatste team hadden Moniek Nijhuis (15) en Inge Dekker (18), talenten voor de langere termijn, hun aandeel.

Belangrijker dan klasseringen zijn tijden. Bijna elke keer als Veldhuis aantikt, verbetert ze zichzelf. Inmiddels behoort ze vooral op de 50 en 100 meter tot de mondiale top. Op de 200 meter (zesde) zwom ze gisteren een belegen Nederlands record van Marianne Muis uit 1990 uit de boeken (1.57.11). Wat minder oud was de nieuwe nationale toptijd van Van Valkengoed op de 200 meter. Hij was sneller dan Marcel Wouda in 1998. In totaal gingen er in Dublin dertien Nederlandse records aan.

Vorige week hadden Veldhuis en Van Valkengoed zich op de US Open al geplaatst voor de Spelen. Waar hun opmerkelijke progressie komend jaar zal eindigen, durfde hun coach Feder Hes niet te zeggen. Maar: te verbeteren valt er nog genoeg. ,,Marleen heeft veel natuurlijke snelheid maar kan nog inhoud winnen, haar starts en keerpunten kunnen nog veel beter en ze moet nog sterker worden.''

Met de doorbraak van het duo bewijst TZA de toegevoegde waarde van de tweede commerciële ploeg in Nederland. Door de optimale faciliteiten in Amsterdam is de kwaliteit van de trainingen omhoog gegaan. Resultaten uit metingen worden direct vertaald naar de praktijk. Het heeft er, zo meent Hes, ook aan bijgedragen dat Johan Kenkhuis gisteren een razensnelle splittijd zwom op de 4x50-estafette. In de ochtend benaderde hij met 20.95 het niveau van Pieter van den Hoogenband.

In het succes van de aflossingen lag een ander winstpunt in Dublin. Eindelijk liepen die gesmeerd. Van den Hoogenband, die vorige week nog kritisch was over de rest, concludeerde gisteren na het wereldrecord dat 'de knop om' is. ,,We hadden elkaar al de hele week 's avonds aan tafel opgejut. Iedereen realiseert zich nu dat het spel om de knikkers draait.'' Het resultaat op de 4x50 vrij was dat het kwartet Veens, Kenkhuis, Damen en 'VDH' het wereldrecord van de Amerikaanse sprintkanonnen uit 2001 scherper stelde tot 1.25.55.

De nationale ploeg, die tijdens het WK deze zomer nog als los zand aan elkaar hing, was in Ierland een eenheid. Een stap vooruit zette de begeleiding in de analyses van de races. De eigen opnames van ochtendseries werd na afloop met behulp van een computerprogramma meteen geanalyseerd. De resultaten gingen direct naar de betrokken coaches. Op het WK werkten Australië en Amerika daar al mee, op dit EK bleek ook Engeland ermee begonnen te zijn. De informatie van de analyses volgens bondscoach Cats nuttig. ,,Ook in deze zaken moeten we mee. Vast blijven houden aan de bruine boterham met kaas kan niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden