'Een mooie, leuke, moeilijke club'

multicultureel | Kozakken Boys, uitkomend in de tweede divisie, neemt het vanavond in het bekertoernooi met een bont gezelschap op tegen Ajax. 'Als blond jochie val ik erg op in het veld.'

FRED BUDDENBERG

Op de groepsapp van de voetballers van Kozakken Boys gaat het al weken over maar één ding: het bekerduel met Ajax, vanavond op sportpark De Zwaaier. Ook op het werk, op school, op straat, thuis en in de media is dè wedstrijd vaak het enige onderwerp van gesprek. En ze hebben er plots veel vrienden bij, iedereen wil wel een kaartje.

Gwaeron Stout kreeg 57 aanvragen voor een toegangsbewijs, waar hij bij competitieduels maar twee à drie kaartjes hoeft te regelen. "Ik heb veel mensen moeten teleurstellen", zegt de middenvelder van de tweededivisieclub uit Werkendam. "Op een gegeven moment vond ik het allemaal wel mooi, ik ben tenslotte geen kaartverkoper."

Trainer Danny Buijs maakte ook een keerzijde van een confrontatie met Ajax mee. Uit de laatste drie competitieduels haalde Kozakken Boys één punt. "Ik ging ervan uit dat dit kon gebeuren", zegt de oud-prof. "Het is wel een leuke leerschool. Als onervaren trainer heb ik geprobeerd erop in te spelen. Maar gezien de resultaten is me dat niet gelukt."

Buijs (34) kan het zich ook wel voorstellen. Voor de voetballers van Kozakken Boys is een wedstrijd tegen Ajax normaal gesproken een eenmalige gebeurtenis in hun leven.

"In mijn tijd als speler bij Excelsior, Feyenoord en FC Groningen waren duels met Ajax ook speciaal", vertelt Buijs vlak voor de training van maandagavond. "En de impact voor Kozakken Boys is vele malen groter."

Als voetballiefhebber, als oud-speler van Feyenoord en pas in de laatste plaats als trainer van Kozakken Boys zat Buijs afgelopen zondag in de Kuip bij Feyenoord-Ajax. "Ik heb niet de illusie dat wij Ajax hadden moeten scouten of analyseren", aldus Buijs, die aan zijn derde seizoen als coach in Werkendam bezig is. "Ik ga er ook vanuit dat ze tegen ons met tien of elf anderen spelen."

Met een gemeleerde selectie debuteert Buijs dit seizoen in de tweede divisie. Met Berry Powel als de ervaren oud-prof, met Madjer Lukoki als de tweelingbroer van ex-Ajacied Jody Lukoki, met de Eritreërs Herman Tekleab en Medhanie Habtermarian en met Quention Jakoba en Juriën Gaari als heuse internationals van Curaçao.

Met deze twee spelers was Kozakken Boys begin deze maand zelfs hofleverancier van het nationale elftal van Curaçao, dat in de voorronden van de strijd om de Caribbean Cup zegevierde over Antigua & Barbados en Puerto Rico. "Ja, we hebben een flinke multiculturele mix", lacht de 23-jarige Stout. "Als blond jochie val ik erg op in het veld."

Aan het einde van het vorig seizoen stond Stout serieus in de belangstelling van een aantal clubs uit de eerste divisie. Eindhoven deed hem ook een aanbieding, maar hij koos voor een vijfde seizoen bij Kozakken Boys. "Ik kon komen op amateurbasis en dat was financieel niet aantrekkelijk", geeft Stout als verklaring. "Het ging mij zelfs geld kosten."

Kozakken Boys wordt vaak betiteld als de meest kapitaalkrachtige amateurclub van Nederland. Het aantal reclameborden rond het veld is indrukwekkend. Maar, zegt Stout: "Kozakken Boys heeft de naam, maar clubs als Hardenberg en Barendrecht doen niet onder qua betalingen. Veel clubs uit de tweede divisie doen het financieel beter dan de onderste tien clubs uit de eerste divisie."

Op de vraag wat voor club Kozakken Boys is, moet Buijs even nadenken. Dan zegt hij: "Het is een mooie, leuke, moeilijke club. Zeg ik dat mooi of niet? Het moeilijke schuilt hem in het feit dat de mensen best kritisch zijn. Het leuke en het mooie schuilt in de passie en betrokkenheid van alle mensen bij deze club. En dat er af en toe een paar zeiken, ach dat moet je accepteren. Ik heb liever dat ze zeiken als we twee keer hebben verloren, dan dat ze zeggen: volgende week weer een kans."

undefined

Verlenging

Een gesigneerd Ajax-shirt in de bestuurskamer herinnert aan de voorgaande bekerontmoeting tussen Kozakken Boys en Ajax. Op 26 september 2007 kunnen de bezoekers, met Henk ten Cate als coach, de klus niet in negentig minuten klaren. Na de openingsgoal van John Heitinga uit een strafschop zorgt invaller Willem Looijen twee minuten voor tijd voor de gelijkmaker. Het bezorgt hem de status van clubheld, hoewel hij maar één seizoen het shirt van Kozakken Boys droeg. Op uitnodiging van het bestuur zit Looijen vanavond op de tribune. Ajax verliet Werkendam uiteindelijk met een beschamende zege door een treffer van Dennis Rommedahl in de verlenging. Siem de Jong maakte zijn debuut bij de Amsterdammers.

undefined

Verbouwing

Rond het veld van Kozakken Boys zijn extra tribunes geplaatst waardoor 5500 mensen vanavond het duel met Ajax kunnen bijwonen. In de winterstop begint de club met een verbouwing van het complex. Er komen meer kleedkamers en begin volgend seizoen moet de nieuwe hoofdtribune met 650 plaatsen gereed zijn. Ook worden er sponsorruimten, vergaderzalen en een nieuwe bestuurskamer gerealiseerd. De kosten, 1,1 miljoen euro, worden extern gefinancierd. Volgens voorzitter Henk de Goeij is 70 procent van het benodigde geld al binnen. Door de successen van het eerste team, en de opkomst van het meisjesvoetbal, maakt de club een explosieve groei door. Op dit moment telt Kozakken Boys 1050 leden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden