Een mooie droom sneeuwt onder en waait over

SESTRIERE - Burgemeester Ginot van Bonneval-sur-Arc had zo'n mooie droom gehad. De gepensioneerde boer, burgervader van het 250 zielen tellende stadje, had zondagavond zomaar de start van een etappe in de Tour de France in zijn schoot geworpen gekregen. Gratis, voor niets.

JOHAN WOLDENDORP

Zondagavond had het goede nieuws hem al bereikt. De weersvoorspelling maakte de overtocht over de Iseran, met 2770 meter het dak van de ronde, waarschijnlijk onmogelijk. Er werd sneeuw verwacht, de risico's voor de renners waren te groot. De hele startprocedure zou wel zich in Val d'Isère, aan gene kant van de Iseran, afspelen. Het mondaine wintersportoord had niet voor niets een kleine ton neergeteld om de Tourkaravaan te mogen ontvangen en weer uit te wuiven. De presentielijst werd daarom in de woonplaats van oud-Olympisch kampioen en tegenwoordig de hoogste baas van de Tour de France-organisatie, Jean-Claude Killy, getekend. Het onvermijdelijke promodorp, le village départ, werd daar ook opgebouwd. In ploegleidersauto's zouden de renners daarna de vrij hachelijke overtocht over de Iseran maken. Aldus geschiedde. Alleen de daadwerkelijke start ging alsnog aan de neus van de 250 inwoners van Bonneval-sur-Arc en de oude, trotse burgemeester Ginot voorbij. De coureurs kleedden zich tegen twaalf uur om in de grote feestzaal van het hotel Alpazur, nuttigden er hun broodjes, om ... vervolgens weer in de auto te stappen.

De kwartiermaker die de overtocht over de Galibier moest verkennen - ook daar werd sneeuw verwacht - had slecht nieuws. Er lag niet alleen een wit laagje op het asfalt, het woei er ook zo gemeen hard dat de dranghekken tegen de grond sloegen. De campers die er zondagavond al een 'goed' heenkomen hadden gezocht om bij de doorkomst een plaats op de eerste rij te hebben, werd gesommeerd naar beneden te glibberen. Eenzelfde dienstorder hadden de kleumende kampeerders op de Iseran eerder die ochtend ook al ontvangen. De start van de op één na kortste etappe (46 km) in de Ronde van Frankrijk vond uiteindelijk om drie uur in Le Monetier-les-Bains plaats. Eén uur en tien minuten later ontnam ritwinnaar Riis Berzin de gele trui.

9e etappe 8 juli 1996 Le Monetier-les-Bains - Sestriere 46 km 1. Riis 2. Le Blanc 3. Virenque 36. Dekker

Algemeen Klassement 1. Riis 2. Berzin 3. Rominger 24. Boogerd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden