Een mooi afscheid voor Salinero, daar ging het om

Zesde plaats deert emotionele Van Grunsven niet

In de minuten voordat ze voor de laatste keer met Salinero de ring in moest dwaalden de gedachten van Anky van Grunsven steeds af. Schoten haar herinneringen te binnen over alles wat zij samen met haar paard meemaakte. Toen ze er direct na de kür op muziek over wilde vertellen, biggelden de tranen haar over de wangen. Het waren mooie herinneringen geweest, zei ze. En ze was blij dat ze op het hoogste niveau afscheid kon nemen van het paard waarmee ze twee gouden olympische medailles won. Van Grunsven: "Salinero was weer fit en in vorm. Om hier met hem te zijn was een emotionele achtbaan. Maar ik ben blij dat we het op dit niveau hebben kunnen afsluiten."

De combinatie nam in stijl afscheid, met een foutloze proef waarmee ze op de zesde plaats in het algemeen klassement eindigde. "Maar het maakte mij op voorhand echt helemaal niets uit op welke plek ik zou eindigen", aldus Van Grunsven. "Dat heb ik lang geleden al losgelaten. Natuurlijk, dat ik gouden medailles heb gewonnen, was 100 keer mooier dan ik had kunnen denken. Maar het gaat me vooral om het rijden, om mijn beest weer gezond mee terug naar huis te kunnen nemen. Hier wilde ik vooral zijn om Salinero een goed afscheid te geven en dat is gelukt. Het is toch mooi dat hij er nog één keer vol voor wilde gaan, op zijn achttiende?" En met een knipoog naar criticasters die haar traininsgmethoden omstreden vinden: "Dat het dier zelf nog wilde, vertelt toch het hele verhaal?"

In de aanloop naar haar kür in Londen merkte Van Grunsven dat het haar veel deed om voor het laatst in wedstrijdverband op de rug van Salinero te zitten. Tien jaar lang vormde ze samen met de zwarte ruin een succesvolle combinatie. "Ik merkte dat alles wat we samen meemaakten door mijn hoofd schoot. Ik dacht aan zijn blessure in Kentucky in 2010, toen ik vreesde dat hij nooit meer zou lopen. En ik dacht aan mijn vader, die overleed vlak nadat ik mijn eerste wereldbekerwedstrijd met hem reed in Düsseldorf. Ik ben blij dat hij dat nog heeft kunnen meemaken."

En dan plots weer als sportvrouw: "Maar ik wilde die gedachten niet toelaten. Ik wilde een goede kür rijden en dan kun je dat soort gedachten niet gebruiken."

Van Grunsven wist gisteren nog niet of ze als amazone zal terugkeren in de ring. "Ik leef van dag tot dag. Als je vergeet het moment te pakken, is het de volgende dag alweer weg. Ik heb in de laatste jaren geleerd om niets te plannen. Ik zie wel wat er gebeurd."

Salinero zal vanaf volgende week een eigen wei krijgen, naast Van Grunsvens andere kampioenspaard Bonfire. "En mijn dochter Ava Eden (5) wil op hem rijden. Als ze een jaar of tien is zal dat wel gaan. Tegen die tijd is ook Salinero wat rustiger."

'Ik ben blij dat we op dit niveau konden afsluiten'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden