Weblog

Een molenpark op de zeebodem voor de Schotse kust

Een onderwatermolen zoals die nu bij de Shetland Eilanden op de zeebodem staat. Beeld Nova Innovation
Een onderwatermolen zoals die nu bij de Shetland Eilanden op de zeebodem staat.Beeld Nova Innovation

Of molens nu door lucht worden aangedreven of door water, dat maakt in principe niet zo veel uit. Voor de kust van de Shetlandeilanden 'verrijst' een molenpark op de zeebodem.

Omdat je weet uit welke hoek de wind zal waaien: uit welke richting de stroming bij eb en vloed komt, kun je eenvoudiger molens plaatsen. Ze kunnen een vaste kop hebben die niet met wisselende windrichtingen hoeft mee te draaien. Dat spaart kosten bij de bouw en het onderhoud. Maar daar staat natuurlijk wel tegenover dat turbines van zeewater meer te lijden hebben dan van lucht.

Het Schotse bedrijf Nova Innovation en de Belgische collega Elsa gaan om te beginnen drie turbines van elk 100 kW plaatsen. Dat gebeurt in het noorden van de Shetland eilanden, in een zee-engte waar de getijdestroming versterkt wordt als zij tussen de eilanden Yell en Unst door wordt geperst. De eerste turbine is inmiddels in werking en levert stroom aan het net van de eilandengroep.

Kraamkamer
De turbines zijn een onderdeel van een groter testproject waar ook het Nederlandse Tocardo aan meedoet, zie ook mijn vorige aflevering in deze serie. Op en rond de Orkney eilanden worden op diverse plaatsen verschillende getijde- en golf-energiecentrales getest. Het European Marine Energy Centre (Emec) heeft daar een soort kraamkamer (klik op Real Sea Testing leaflet) ingericht. Daar zal de komende jaren dus nog wel meer energie uit zee worden gehaald.

Dit is deel 7 van een serie over energie uit water. Andere afleveringen vindt u via deel 1:
Er is nog een zee aan energie te winnen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden