Een moeilijke gast op bezoek? De Kamer heeft een oplossing

redactie: Wilfried van der Bles, Teun Lagas en Bart Zuidervaart

Je moet het Geert Wilders nageven: hij is een meester in het creëren van een hype. Vandaag bezoekt Marine Le Pen op uitnodiging van de PVV-leider het Binnenhof. Alleen al die aankondiging levert vuurwerk op. Het is niet voldoende voor Wilders. Hij twitterde vrijdag: 'Kamervoorzitter Van Miltenburg laat me net weten dat ze weigert Marine Le Pen netjes te begroeten. Kleinzielig en laf'.

Dat klinkt inderdaad niet aardig van de voorzitter van de Tweede Kamer. Wat is er nu op tegen een Franse politica een handje te geven? Van alles, en dat weet Wilders ook. Bezoeken aan het Tweede Kamergebouw zijn omgeven met protocollen en ongeschreven regels. Om officieel ontvangen te worden door Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg is meer nodig dan het voorzitterschap van Front National. Le Pen zou voorzitter van de 'Assemblée nationale', het Franse equivalent van de Tweede Kamer, moeten zijn. 'Counterparts' is hier het toverwoord, zegt SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel. Een Nederlandse Kamervoorzitter kan niet om een Franse collega heen. Dan gaat de rode loper uit.

Tibet
Hoe gevoelig een bezoek aan de Kamer kan zijn, werd gisteren nog eens duidelijk. Een delegatie van het 'Tibetaanse parlement in Ballingschap' wilde Den Haag uitleggen hoe erbarmelijk de mensenrechtensituatie in Tibet is. Het moment van bezoek is verklaarbaar: premier Rutte reist vrijdag af naar China voor 'versterking van de diplomatieke en economische banden'. De Tibetanen hoopten Rutte op het laatste moment nog wat gespreksstof voor zijn ontmoetingen met de Chinese president Xi JinPing en premier Li Keqiang mee te geven.

Maar hoe ontvang je als Nederlandse Kamerleden een delegatie van een niet erkend parlement? Een officiële ontmoeting met de Vaste Kamercommissie voor buitenlandse zaken was daarom niet aan de orde: geen 'counterparts'. Daar is een oplossing voor, laat Van Bommel weten: de bijzondere procedure. Een individueel Kamerlid treedt op als gastheer en regelt een informele bijeenkomst. Iedereen blij. Een ontmoeting met de premier, zoals de Tibetanen graag zouden willen, was om voor de hand liggende redenen uitgesloten. De Chinezen kijken mee.

Toen de Dalai Lama in 2009 een driedaags bezoek aan Den Haag bracht, was Jan Peter Balkenende ook in geen velden of wegen te bekennen. De toenmalig premier repte over een 'onverantwoord risico'. Opvallend: minister van buitenlandse zaken Maxime Verhagen sprak wel met de Dalai Lama. Maar dat onderonsje mocht, om China niet voor het hoofd te stoten, geen ontvangst heten. Het werd 'een ontmoeting'.

Bordeel
Het bezoek van de Tibetaanse geestelijk leider ging overigens niet onopgemerkt aan China voorbij. De Chinese ambassadeur stuurde een bericht aan de Kamer met de mededeling dat de goede relatie tussen Nederland en China op het spel stond. Een dreigement!, oordeelde de Kamerleden. De ambassadeur werd in niet mis te verstane bewoordingen duidelijk gemaakt dat de Kamer zelf bepaalt met wie ze spreekt.

En soms zijn protocollen niet opgewassen tegen het protest. Toen de Japanse keizer Hirohito hier in 1971 voet aan de grond zette, heette het een 'onofficieel bezoek'. Dat was dan wel inclusief overnachting op Huis ten Bosch. Wim Kan leidde het verzet. Op zondag 29 augustus schreef hij in zijn dagboek: 'We moeten die man ontvangen wegens economische redenen. Dat zeggen ze in ieder bordeel.'

Regels voor gewone Kamerbezoekers volgens de voorschriften
legitimeren voor een dagpas

door de detectiepoortjes

bagage door scanapparaat

jassen en tassen afgeven bij garderobe

gasten moeten permanent begeleid worden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden