Een missie eindigt in chaos en paniek

Valpartij in eerste bocht maakt aflossingsploeg kansloos

SOTSJI - Vier mannen. Eén gedeelde missie. Acht jaar lang slepen ze hun techniek, vervolmaakten ze de tactiek en trainden ze uren en uren om ervoor te zorgen dat ze foutloos werden. Ze werden beter en beter, maar slaagden er uiteindelijk niet in om op het beslissende moment al die arbeid om te zetten in een shorttrackmedaille. De Nederlandse aflossingsploeg zag gisteren op ontluisterende wijze hun droom vervliegen. Al in de eerste bocht kegelde Freek van der Wart onderuit. Daarna lonkte nog even het brons, maar ook de derde plek ging verloren. In paniek en chaos.

Na afloop zochten vier intens bedroefde mannen naar de woorden om uiting te geven aan hun verdriet. Slechts vierde waren ze geworden, achter Rusland, Amerika en China. Nestor Niels Kertsholt (30) probeerde het filosofisch: "Weet je, dit soort dingen gebeuren. Maar waarom gebeurt het ons? Waarom?"

Afmaker Sjinkie Knegt was de man van de harde analyse. Hij vond zichzelf een 'mooie dombo' en noemde de uitslag 'klote'. En zo trachtten de mannen het verlies een plekje te geven. Ze waren naar Sotsji gekomen om de wereld te laten zien hoe goed ze kunnen schaatsen, hoeveel ze in hun mars hebben. "Als we top waren geweest, hadden we goud kunnen halen", zei Daan Breeuwsma.

De race van gisteren, de 5000 meter aflossing geldt als het koningsnummer van het shorttrack. Volgens bondscoach Jeroen Otter had de starter veel meer compassie moeten tonen met zijn rijders. Reglementair had de man de race kunnen stilleggen, na de val van Van der Wart. Dat deed de man niet waardoor Nederland op slag kansloos was. Otter: "Uit de beelden die ik heb gezien is het heel duidelijk. De starter had absoluut moeten affluiten." En: "Deze starter lag gewoon te slapen. Hij gaf het startschot en dacht: hop naar huis, ik kan aan de whisky. Ik hoop ooit de beelden van hem terug te zien. Die ogen kunnen niet open zijn geweest."

Na de val van Van der Wart lukte het Nederland om terug in de race te komen. Alleen de manier waarop was volgens Kerstholt nogal knullig. Omdat bij de val ook een Chinees onderuit ging, sloten de twee landen een pact om terug in de strijd te komen. Kazachstan was daarbij het belangrijkste doel, dat land gold vooraf als minst sterke opponent. Dat kwam uit, in de slotfase braken de Kazakken en had Nederland alsnog een kans op een medaille, de bronzen. "Maar er was paniek en chaos. We reden veel te veel op kop. We hadden juist meer gebruik moeten maken van China", aldus Kerstholt.

Door alle paniek ging ook de laatste aflossing de mist in en moest Breeuwsma de laatste ronden rijden. Normaal is Knegt juist de afmaker van het stel. "Maar we vallen nooit", zei Knegt. "Daardoor heeft niemand tijdens de race zitten rekenen en kwamen we verkeerd uit." In de laatste fase sloeg China onverbiddelijk toe. "Zo dom", aldus Kerstholt.

Bondscoach Otter kon zich na afloop voor de kop slaan: "Dit is zo'n gave sport. Ik had graag aan Nederland willen laten zien dat wij ook in deze sport mee kunnen komen. Ik had aan Nederlandse kinderen willen laten zien dat ze ook de volgende Sjinkie Knegt kunnen worden in plaats van de volgende Sven Kramer. En dat wordt ons dan door zo'n starter ontnomen. Ik had hier in Sotsji gewoon veel meer willen laten zien. Ik had vooral willen laten zien dat dingen maakbaar zijn. Dat succes maakbaar is. Dat we jongens vanuit het niets op het podium kunnen zetten. Maar helaas, het is niet anders."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden