Een minuut stilte 'voor de dieren' bij nieuw protest in de Oostvaardersplassen

Een zwarte vlag met de opdruk RIP hangt aan een paal tijdens een actie tegen het beleid dat wordt gevoerd voor de zogeheten grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen.Beeld ANP

Een minuut stilte, bloemen en een colonne auto’s in slakkengang op de A6. Zondag is opnieuw gedemonstreerd tegen het beleid op de Oostvaardersplassen. De actievoerders vinden dat ‘het leed’ moet stoppen. 

De grote grazers (herten, konikpaarden en heckrunderen) worden niet bijgevoerd in de winter, Staatsbosbeheer schiet dieren die de winter waarschijnlijk niet gaan overleven af. Sinds 1 oktober kwam meer dan de helft van de dieren aan hun einde.

Bij eerdere demonstraties werden vijf mensen gearresteerd. De vrees was dat ook de demonstratie van zondag onrustig zou verlopen. Minister Schouten van landbouw riep op de kalmte te bewaren, maar uiteindelijk viel het mee. In de vroege ochtend was er wel een luguber beeld te zien: actievoerders hadden in de nacht van zaterdag op zondag witte kruisen en een doodskist geplaatst bij vogeluitkijkpunt Grote Praambult.

Harde acties

Na de toespraken bij de Oostvaardersplassen trokken de actievoerders in stille tocht naar het provinciehuis in Lelystad. Daar werd een kruis met bloemen gelegd ‘ter nagedachtenis aan de gestorven dieren’ en sprak Bas Metzemaekers, een van de aanvoerders van de actiegroep, kort met gedeputeerde Harold Hofstra. Hij viel op zijn knieën en smeekte Hofstra in te grijpen ‘voor de dieren’. 

Hofstra liet op zijn beurt weten dat de actievoerders nog even geduld moeten hebben: op 25 april is het rapport van de commissie-Van Geel klaar. Die commissie onderzoekt hoe het verder moet met het natuurgebied en de grote grazers.

De gemeente Lelystad is tevreden met het rustige verloop van de demonstratie, of de actievoerders tevreden zijn is de vraag. Zij kondigden eerder deze week ‘harde acties’ aan als er niet naar hen geluisterd werd. Intussen gaat het illegaal bijvoeren van de dieren, ondanks de ontluikende lente, gewoon door.

Hoe voorkom je alle ophef rond hongerende dieren in de Oostvaardersplassen? Lees drie mogelijke oplossingen in dit artikel. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden