Eén minuut stilte op 1 juli voor de slavernij

Wat moeten we met een Gouden Koets waarop afbeeldingen staan van zwarte mannen en vrouwen die de Koningin eerbiedig rijkdommen uit de koloniën aanbieden? Het paneel 'Hulde der Koloniën' moet volgens de Kamerleden Van Bommel (SP) en Peters (GroenLinks) van de koets verwijderd worden. Ook willen ze dat de regering 'ruimhartig excuses aanbiedt aan de nabestaanden van de koloniale onderdrukking'.

De panelen kunnen volgens GroenLinks en de SP beter in het Rijksmuseum worden tentoongesteld. Een merkwaardige opvatting, alsof ze daar minder kwetsend zouden zijn.

Je kunt ook op een ander manier naar dit paneel kijken. Het brengt tot uitdrukking dat Nederland zonder de gruwelijke uitbuiting van andere volkeren de huidige rijkdom nooit bij elkaar zou hebben gekregen. Daarmee wordt ook duidelijk dat Nederlanders afkomstig uit de voormalige koloniën, aanspraak maken op dit land en terecht willen meedelen in de welvaart. Hun voorouders zijn gedwongen geweest onder erbarmelijke omstandigheden goederen te produceren om Nederland welvarend te maken.

Als Van Bommel en Peters inderdaad zo betrokken zijn bij het leed van de slavernij, kunnen ze daar ook op een andere manier uiting aan geven. Bijvoorbeeld door in de Tweede Kamer eens de vijf jaren een minuut stilte te houden.

Een geschikte datum weet ik al. Op 1 juli 2013 is het 150 jaar geleden dat de slavernij in de Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Een goede datum om in de Kamer een minuut stilte in acht te nemen en blijk te geven van het besef dat Nederland zich ook bewust is van zijn wandaden in het verleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden