Een miljoen Nederlanders voelden zich in 2014 depressief

Acht procent van de Nederlanders noemde zichzelf in 2014 depressief. Beeld ANP
Acht procent van de Nederlanders noemde zichzelf in 2014 depressief.Beeld ANP

Acht procent van de Nederlanders gaf in 2014 zelf aan een depressie te hebben of te hebben gehad datzelfde jaar. Het gaat om ongeveer 1 miljoen mensen van twaalf jaar of ouder. Opmerkelijk is dat laagopgeleiden zich vijf keer zo vaak depressief noemen als hoogopgeleiden, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag publiceerde.

Redactie

Het onderzoek gaat niet om medisch vastgestelde depressies, maar om wat mensen zelf hebben aangegeven.

Van de Nederlanders van 25 jaar of ouder met minimaal een HBO-master zegt 3 procent het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Van de mensen met alleen basisonderwijs is dat vijf keer zo veel. Ook krijgen laagopgeleiden vaker antidepressiva voorgeschreven.

Vrouw neerslachtiger
Vrouwen zijn met 9 procent vaker neerslachtig dan mannen (6 procent). Vrouwen geven daarbij aan tweemaal zo vaak antidepressiva te slikken als mannen: 8 procent tegenover 4 procent. Volgens het CBS krijgen mensen naarmate ze ouder worden vaker antidepressiva voorgeschreven.

Depressieve gevoelens komen het vaakst voor op middelbare leeftijd. Eén op de tien veertig- tot vijftigjarigen geeft aan het afgelopen jaar depressief te zijn geweest. Na de 'midlifecrisis' hebben ze minder vaak last van zo'n crisis.

Van de 65-plussers bijvoorbeeld gaf slechts 6 procent aan het afgelopen jaar een depressie te hebben gehad. Kinderen van twaalf tot zestien jaar zeggen niet vaak depressief te zijn. Het gaat om minder dan 1 procent.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden