Een miljoen als 'vette worst'

AMSTERDAM (ANP) - De organisatie van de marathon van Amsterdam heeft een miljoen gulden uitgeloofd als “vette worst” voor degene, die zondag 2 november als eerste na 42 kilometer en 195 meter in het Olympisch Stadion terug keert.

De gelukkige man - het geldt niet voor de vrouwen - moet dan wel binnen de beste wereldseizoenprestatie blijven. Die staat sinds de marathon van Rotterdam (20 april) met 2 uur, 7 minuten en 51 seconden op naam van de Portugees Domingos Castro.

Er is het bureau Global Sports Marketing van Jos Hermens en partner Rob Pauel veel aan gelegen om de marathon van de hoofdstad, jarenlang geplaagd door tegenslagen als plotseling opdoemende trams, overstekende honden, omgewaaide stellages en verkeerd aangegeven routes, op te stuwen in de vaart der klassiekers. De poging van vorig jaar kwam niet helemaal uit de verf. Gehinderd door een novemberstorm bleef de Keniaanse debutant Joseph Chebet op 2.10.57 steken. Bovendien bleken de peperdure faciliteiten bij de Arena ontoereikend en veel ergernis wekkend.

Hermens c.s. zijn het langzamerhand gewend met miljoenen te spelen. Vers in het geheugen ligt nog de miljoen dollar, die 31 mei bij de APM in Hengelo werd uitgeloofd in de race over twee mijl tussen Gebrselassie en Morceli. Ook toen was er een beperkende voorwaarde: er moest binnen de acht minuten worden gelopen. Gebrselassie kwam iets meer dan een tel tekort.

De eerste gegadigden voor het miljonairschap zijn gecontracteerd. Dat zijn de Ethiopiër Abebe Mekonnen, met vijftien jaar ervaring en een persoonlijk record van 2.07.35, en de Keniaan Sammy Korir, die dit jaar in Rotterdam derde werd in 2.08.02. Eerder was Bert van Vlaanderen vastgelegd, maar de Nederlander wordt na het uitblijven van aansprekende resultaten de laatste jaren niet (meer) in staat geacht tot heldendaden. Hermens is nog in onderhandeling met een aantal Keniaanse talenten en enkele Spanjaarden. Hij heeft met een budget van 600 000 gulden anderhalve ton minder beschikbaar dan vorig jaar.

Voor de zoveelste keer is ook het parkoers veranderd. De start is nu op de brede Stadionweg bij het Olympisch Stadion, waar daags erna de renovatie tot atletiektempel ter hand wordt genomen. Pauel: “Geen gedrang meer in de eerste tien kilometer, zodat de deelnemers zich tenminste een beetje kunnen spreiden. Ook nergens meer verkeer dat de route kan doorkruisen dankzij de optimale medewerking van de gemeente. De halve marathon start een half uur eerder zodat die lopers niemand van de hele wedstrijd kunnen storen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden