Een miljard potentiële toeristen, daarvan krijgt zelfs de reisbranche het benauwd

Barcelona. De lokale bevolking heeft het gevoel dat toeristen de stad hebben overgenomen. Beeld
Barcelona. De lokale bevolking heeft het gevoel dat toeristen de stad hebben overgenomen.

De toerismesector had in 2017 een recordjaar, maar krabt zich tegelijkertijd achter de oren: Waar laten we al die extra reizigers?

Hans Nauta

De reis- en toerisme-industrie heeft haar beste jaar ooit achter de rug, blijkt uit cijfers van de World Travel and Tourism Council (WTTC). Maar de organisatie waarschuwt voor de keerzijde van dat succes. Directeur Gloria Guevara maakt zich zorgen over de groeiende weerstand tegen toerisme op sleutelbestemmingen zoals Barcelona en Venetië.

Voor het zevende jaar op rij groeide de toeristische sector harder dan de wereldeconomie: 4,6 tegen 3 procent. Dat komt onder meer doordat Chinezen en Indiërs vaker een kijkje over de grens nemen. Ook is de angst voor terreur in Noord-Afrika en Europa in 2017 afgenomen. Vooral Tunesië, Turkije en Egypte herstelden zich: in Egypte besteedden buitenlandse gasten maar liefst 265 procent meer dan een jaar eerder. Verder hielpen de lage olie- en ticketprijzen mee, en het groeiende consumentenvertrouwen.

Het is druk in Amsterdam

Maar een gevolg is dat op veel bestemmingen de infrastructuur overbelast raakt. Monumenten brokkelen af door de miljoenen voetstappen van sjokkende reizigers en hun gidsen. Op cruciale bestemmingen gaan zowel de lokale bevolking als de reizigers gebukt onder de drukte.

Ook Amsterdam kleurde rood in het rapport dat McKinsey&Company in december voor WTTC maakte over massatoerisme. Op intensiteit en drukte scoort de stad zo hoog dat de lokale bevolking erdoor vervreemd raakt, aldus het adviesbureau. Er is overlast, lawaai, het karakter van de wijken verandert, woonlasten stijgen en bewoners vertrekken. Voor dat laatste heeft Venetië een begrip: Ven-exodus. In dertig jaar tijd is de bevolking gehalveerd in de Italiaanse havenstad. Dagelijks zijn er meer toeristen dan bewoners.

Overheden proberen de overlast te beperken met kleine stappen, zoals het verbod op de bierfiets in Amsterdam en de Segway in Barcelona, of door drastische maatregelen te nemen. Zo heeft IJsland de toegang tot bepaalde natuurplaatsen beperkt en in 2016 verbood de Thaise overheid de toegang tot drie populaire eilanden vanwege de drukte.

Populariteit of plaag

Mensen moeten wegsturen is jammer, merkt McKinsey op, omdat nieuwsgierigheid een mooie eigenschap is. Bedenk op tijd hoe je kunt voorkomen dat populariteit in een plaag verandert, luidt het advies aan overheden. Want de toeristenstroom wordt alleen nog maar groter: in 2030 bestaat de wereldwijde middenklasse uit een miljard mensen. China krijgt er in tien jaar tijd bijvoorbeeld 65 miljoen huishoudens bij met een inkomen boven de 35.000 dollar. Dat is zo'n beetje de grens waarbij mensen toerist worden.

Nieuwe wereldreizigers kiezen vooral de bekende bestemmingen. In de twintig populairste landen groeit het aantal gasten harder dan in de rest van de wereld opgeteld. WTTC ziet spreiding van toeristen als oplossing - over bestemmingen, over seizoenen en over dagdelen.

Banenmotor

De modeterm 'inclusieve groei' valt ook in het vandaag verschenen Economic Impact Report van WTTC en Oxford Economics. Als de lokale bevolking aan de toeristen verdient, zal dat de ergernis verzachten. Want de reis- en toerismebranche is ook de banenmotor van de wereld. In 2017 was deze sector, volgens WTTC, verantwoordelijk voor 7 miljoen nieuwe banen, wereldwijd een op de vijf. Daarbij telt ze wel allerlei afgeleide werkgelegenheid mee.

Of in Nederland de overlast wordt goedgemaakt door de economische waarde van het toerisme, is de vraag. De reis- en toerismesector was vorig jaar goed voor 1,7 procent van het bruto binnenlands product. Van de 185 onderzochte landen staat Nederland daarmee 161ste.

Lees ook:
Wie absoluut zeker wil zijn van zijn bestemming, moet zijn reis nu wel al geboekt hebben. Dit jaar draait het om beleving, het liefst ver weg.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden