Eén miljard kleine handeltjes

Het begon in 1999 met een modem. Vrijdag werd de miljardste advertentie geplaatst: de Rotterdamse Lars de Roo bood zijn drumstel aan. Zie daar het succes van Marktplaats, de website waarop de Nederlander zijn handelsdrift kan botvieren.

Op het koop- en verkoopplatform worden vier nieuwe advertenties per seconde geplaatst, wat resulteert in een gemiddelde van zeven online gezette advertenties per persoon per jaar. Daarmee behoren Nederlanders tot 's werelds meest bedrijvige handelaren op het internet, zo blijkt uit een onderzoek van Redshift Research naar consument-aan-consumentverkoop in negen westerse landen.

"Het succes van Marktplaats zegt veel over Nederland", stelt retaildeskundige Cor Molenaar. "In andere landen doen vergelijkbare platforms het aanzienlijk minder goed dan bij ons. eBay, dat Marktplaats in 2004 kocht, heeft geprobeerd het concept in andere landen uit te rollen, maar dat is mislukt."

Aan dingen als een tweedehands jas, een spiksplinternieuwe fiets of een oppas voor de hond, wordt op Marktplaats jaarlijks zo'n 10 miljard euro uitgegeven, volgens onderzoeksbureau Blauw Research. Molenaar denkt dat de nog steeds oplopende bedragen te danken zijn aan de Nederlandse cultuur. "We houden van koopjes en zijn best bereid een gebruikt product te kopen als het ons geld bespaart", zegt hij. "Nederlanders zijn trots op een goede koop, terwijl de aanschaf van tweedehands spullen in andere landen, waar meer nadruk ligt op de verschil in sociale klasse, not done is."

Ook de directeur van Marktplaats, Olivier van Duijn, denkt dat het succes van zijn bedrijf met de acceptatie van gebruikte spullen te maken heeft. "Dat hoor ik van de mensen van bijvoorbeeld de Belgische marktplaats 2dehands.be", zegt hij. "Daarnaast letten Nederlanders meer op verspilling, recyclen is hier populair."

De drempel om iets op Marktplaats te zetten, is lager dan voorheen, meent hij. Waar verkopers eerst met een fotocamera, kabeltje en computer aan de slag moesten, gaat dat met de smartphone of de tablet veel sneller. Met een paar drukken op de knop staat een advertentie met foto online.

Sinds zijn introductie in 2013 hebben ruim 80 miljoen mensen een advertentie geplaatst via de Marktplaats-app.

Van alle internetsites die eindigen op .nl, wordt Marktplaats het vaakst bezocht. Het platform telt maandelijks 7,3 miljoen gebruikers, die iedere maand ruim 10 miljoen spullen aanbieden. Die grote aantallen maken dat Marktplaats voorspellingen kan doen, zegt Van Duijn. Zo weet het bedrijf al wat Nederlandse kinderen in hun schoen krijgen: in deze sinterklaastijd wordt 'Lego' het vaakst gebruikt als zoekterm, gevolgd door Playmobil en Märklin-treinen. "En valt een keer het woord 'vriezen' in Nederland? Dan neemt de vraag naar schaatsen plotseling enorm toe."

Ook de staat van de economie is op te maken uit de Marktplaats-gegevens. Waar toename in de koop en verkoop van tweedehands spullen tijdens de financiële crisis fors toenam, zijn sinds anderhalf jaar luxe goederen als auto's, motoren en boten meer in trek. "Marktplaats is als een spiegel voor Nederland", zegt Van Duijn. "De site is een reflectie van wat er in de maatschappij gebeurt."

Fraudeurs

De 350.000 nieuwe advertenties die gebruikers dagelijks op Marktplaats zetten worden niet stuk voor stuk door het bedrijf gecontroleerd. Gebruikers kunnen oplichters melden bij de handelssite. Waar het percentage 'nep-advertenties' jaren geleden nog op 0,027 procent lag, wordt de boel volgens Marktplaats nu nog maar in 0,014% van de gevallen geflest. De handelssite werkt nauw samen met de politie om oplichters te ontmaskeren.

Gisteren eiste de officier van justitie in Breda achttien maanden celstraf voor Erik van den E., die jarenlang op Marktplaats zou hebben gesjoemeld. Zo stal hij vijf keer een crossmotor van een particulier door zich voor te doen als potentiële koper.

Jan Hoek en de oproepen

Een aantal opvallende oproepjes die nu op Marktplaats staan:

Schrijver en fotograaf Jan Hoek verzamelt ontroerende Marktplaats-advertenties die gebruikers onder het kopje 'Advies en oproepen' geplaatst hebben. De oproepjes verschenen in nrc.next en werden in 2013 gebundeld in het boek 'Marktplaatspoëzie'.

'Wat doe je als je iemand mist?'

We hebben het allemaal wel eens, dat je alleen bent, maar op sommige momenten het leven niet compleet is. Ja wat doe je dan? Ga je op zoek naar vriendschap? Relatie misschien? Soms denk ik dat ik het alleen ook wel af kan, maar dat ga ik toch iets missen, een maatje een lieve vrouw. Zo jammer dat dit bestaat, en een hoop mensen er ook last van hebben. Alleen zijn heeft wel voordelen, maar is soms ook best vervelend wie kent dit gevoel ook?

'Tompouzen gezocht in Groningen'

Beste Groningers. Wie weet welke bakker tompouzen verkoopt met als tussenlaag. Half puddingroom en half slagroom!

Dus niet alleen gele room ertussen!!!!!!!!!!!

'Reactie op: Wie verwacht er naar de hel te gaan?'

Ikke. Want geloof is oorlog. Kijk maar om je heen. Zolang er geloof is in het verleden en het heden zal er oorlog blijven. Omdat gelovigen nou eenmaal hun wil en levenwijze willen opleggen. En aangezien ik ongelovig ben en zal blijven zal ik het warm krijgen.

'Beademing bij patiënten'

Ik heb een vraag betreffende beademing van patiënten. Wie weet onder welke noemer de totale controle (controle, ingrepen, handelingen) tijdens nachtelijke beademing van patiënten valt? Zelf denk ik aan verpleging maar het kan ook wel verzorging zijn. Wie kan mij hierbij helpen?

Vreemde zaken

Kortingsbonnen, schedels van dieren of oude trouwringen. Op Marktplaats zijn de meest vreemde dingen te vinden:

Afgelopen september werd de nieuwe Botlekbrug bij Rotterdam aangeboden. Een grappenmaker had de brug ingebracht. "Wegens impulsieve aankoop, waarschijnlijk door een vrouw, en meerdere defecten is dit onding gratis af te halen", schreef de gebruiker onder een foto van de brug.

Joop Zoetemelk zette deze zomer een van zijn gele truien op Marktplaats. De wielrenner, die in 1980 de Tour de France won, had 'te weinig kastruimte' voor de leiderstrui. Later bleek het een stunt van supermarkt Jumbo. Zoetemelk: "Ik zal mijn kampioenstrui nooit verkopen."

Afgelopen zaterdag verwijderde Marktplaats een aanbod van spullen van de vorig jaar neergehaalde vlucht MH17. Voor 1500 euro werd een 'samengestelde wanddecoratie met goederen van de MH17-ramp' aangeboden. Een medewerker van politie Oost-Nederland wordt ervan verdacht de goederen te hebben aangeboden. De man is aangehouden.

Miljardste verkoper

Lars de Roo (25) uit Rotterdam zette de miljardste advertentie op Marktplaats

"Vanaf mijn veertiende tot mijn zeventiende heb ik flink gedrumd. Maar toen ik van mijn ouders in Dinteloord naar Rotterdam verhuisde om te studeren, moest ik mijn drumstel achterlaten. Het is te groot en te zwaar en bovendien is het in deze buurt zo gehorig dat wanneer ik er hier op zou spelen de kopjes drie straten verderop nog uit de kasten trillen. Iedere keer op en neer naar huis om te drummen deed ik ook niet. Het is een goed drumstel en ik hoopte er iemand anders gelukkig mee te maken. Dat doe ik vaker. Zo heb ik een radio en een roeiboot verkocht. Vijf minuten nadat ik het drumstel op Marktplaats had gezet belde het bedrijf zelf. Wat bleek: ik had de miljardste advertentie op de site geplaatst. Marktplaats heeft het drumstel van me gekocht, voor 800 euro. Mijn beste aankoop op de handelssite? Mijn auto, een Volkswagen Polo."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden