'Een miljard dollar nodig voor bestrijding ebola'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Het aantal mensen dat aan de besmetting met het ebolavirus is gestorven, is tot boven 2500 gestegen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vandaag bekendgemaakt. Er zijn in West-Afrika zeker 5000 besmettingen vastgesteld. Om het virus te bestrijden is volgens de organisatie een miljard dollar (ruim 772 miljoen euro) nodig.

De getallen van de WHO geven het aantal geregistreerde gevallen weer. Vermoedelijk liggen de werkelijke cijfers hoger. De WHO waarschuwde eind vorige week dat het aantal nieuwe gevallen veel sneller stijgt dan de gezondheidsautoriteiten aankunnen.

Bruce Aylward, assistent van de directeur-generaal van de WHO, benadrukte tijdens een persconferentie in Genève de ernst van de situatie. 'De gezondheidscrisis die we nu meemaken kent zijn gelijke niet in de moderne tijd', zei hij. 'We hebben geen enkel idee tot hoe hoog de cijfers zullen oplopen.'

Vorige voorspellingen van het verloop van de virusverspreiding gingen uit van maximaal 20 duizend ebola-besmettingen. Dat lijkt nu een optimistische schatting, aldus Aylward. 'Maar we kunnen het binnen de tienduizenden houden, maar daar is wel een veel snellere reactie voor nodig', stelde hij. Volgens hem heeft de WHO een miljard dollar nodig om het virus effectief te bestrijden.

Verspreiding
Ebola werd dit jaar voor het eerst geconstateerd in de West-Afrikaanse staat Guinee en verspreidde zich naar de buurlanden Liberia en Sierra Leone. Ook in Nigeria en Senegal zijn mensen aan de ziekte bezweken.

Aylward heeft goede hoop dat Nigeria en Senegal snel van ebola verlost zijn. 'En Guinee moet in de zeer nabije toekomst ook ebola-vrij kunnen zijn', zei hij.

In Liberia, het land dat het zwaarst is getroffen door het virus, is de situatie nijpender. Het aantal besmettingen groeit daar nog dagelijks en Aylward verwacht dat pas over weken, of in het ergste geval over enkele maanden, er bedden beschikbaar zijn voor alle patiënten. Dat is nu niet het geval.

Behandelcentra
De VS hebben vandaag laten weten dat ze drieduizend militairen inzetten om te helpen bij de bestrijding van ebola in Afrika. De militairen moeten onder meer mensen gaan opleiden om ebolapatiënten te behandelen en behandelcentra bouwen.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden